Händel-operával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Kultúra

Georg Friedrich Händel Agrippina című művével kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada, a barokk operát július 17-én mutatják be – közölték a szervezők az MTI-vel.A fesztivál nyitóprodukcióját Pányik Tamás rendezi az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A művész szerint a darab pontosan bemutatja, miként viszonyulnak az emberek a mindenkori hatalomhoz. A Claudius császár idején, az ókori Rómában játszódó történetben a nők azok, akik mindent megtesznek azért, hogy hatalomra kerüljenek.
A címszereplő, akit Mester Viktória alakít, az a megalomán őrült, aki minden lélegzetvételével azon dolgozik, hogy fia, Néró kerüljön a trónra. A Hanczár György által megformált leendő császár ellen az elbűvölő szépségű Poppea – Gyüdi Eszter – szervezi az ellentámadást. A viszálykodókon azonban a Varga Anna alakította Juno istennő – hogy ne történjen végzetes baj – végig rajta tartja a szemét, a történet végére pedig a béke állapota köszönt be Rómában.

A magyar fordítást is készítő Pál Tamás karmester elmondta, 1709-ben, Velencében hatalmas sikerrel bemutatott operát a zenei sokszínűség jellemzi.

Az eredetileg három és fél órás műből készült darabot az is rövidebbé teszi, hogy a recitativókat párbeszéddé írták át.
Az eseménydús, mozgalmas, rengeteg humorral előadott darab koreográfiáját Barta Viktória készítette. A street dance világából ismert művész minden zenés előadásba előszeretettel illeszt be utcai táncokból származó elemeket, ahogy azt a fesztivál tavalyi sikerprodukciójában, a Titanicban is láthatta.

Mint mondta, ezzel az egyik célja, hogy a fiatalabb generációkat is bevonzza a színház élő világába.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.