Nemzetközi hárfaversenyt rendeznek Szegeden

Kultúra

Huszonöt ország hatvan fiatal muzsikusának részvételével rendeznek nemzetközi hárfaversenyt november 27-től Szegeden.

Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, a verseny egyik védnöke az immár ötödik alkalommal megszervezett rendezvényt bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2007-ben indult megmérettetés illeszkedik a szegedi zenei versenyek – a Simándy-énekverseny, a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny, valamint a Nemzetközi Gitárfesztivál és -verseny – sorába.

A magas színvonalú szegedi oktatás és a hangszer szerepének átalakulása egyre jobban a hárfára irányította a figyelmet. A korábban inkább csak a zenekarból ismert hárfa egyre inkább kilép a pódiumra mint szóló hangszer, emellett fontos szerepet kap kamaraművekben is – mutatott rá Kerek Ferenc.

Mint Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész elmondta, a zenei tanulmányok teljes spektrumát lefedő versenyen három kategóriában indulnak a növendékek: a 14 év alatti zeneiskolások, a legfeljebb 19 éves középiskolások, valamint a 25 évnél fiatalabb pályakezdő művészek.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hárfatanára kifejtette, a verseny programját úgy állítják össze, hogy teret adjanak a versenyzők egyéniségének is, emellett kötelező darabok révén mégis valamelyest összehasonlíthatóvá tegye a részvevőket. Céljuk a magyar kultúra nemzetközi népszerűsítse is, így a kötelező művek minden versenyen magyar zeneszerzők alkotásai. Idén a legfiatalabbak Maros Rudolf egy darabját adják elő, a 19 év alattiak Bartók Béla Mikrokozmoszából választhatnak egy művet, a pályakezdő művészek pedig Liszt Ferenc egy választott alkotásának átiratát adják elő.

A hárfaművész elmondta, egyetemistaként maga is sok zenei versenyen vett részt, amelyeken amellett, hogy izgalmas élményekkel gazdagodott, rengeteg szakmai tapasztalatot nyert, és sok szakmai barátságot is kötött.

Natália Gorbunova, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze, a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára elmondta, hogy a rendezvény megnyitójának – melyen Chantal Mathieu francia hárfaművész, a zsűri elnöke ad koncertet – a Reök-palota ad otthont. Ezt követően mindhárom korosztály versenyeit is a szecessziós épületben rendezik.