Ingyenes jazz est, Fábry Sándor, Kukorelly Endre a Modemben

Kultúra

Újabb izgalmas, programokkal teli hét végére várjuk az érdeklődőket a MODEM-ben: pénteken ingyenes jazz est, szombaton Fábry Sándor, vasárnap pedig Kukorelly Endre fogadja a látogatókat.

II. Debreceni Jazz Hétvége

2017. május 5. (péntek), 19.00

A Debrecen Dixieland Jazz Band, a Hernyák Kvartett, a Debreceni Jazz Trió és a Chico Manada dr. Kiss Ernő emlékére ad közös koncertet. A programot – hagyományőrző jelleggel – dr. Kiss Ernő debreceni jazz-zongorista emlékének ajánlják a szervezők, aki 1964-ben alapította meg Debrecen első jazzformációját, illetve megálmodója-szervezője volt az azóta hagyományossá vált Debreceni Jazz Napoknak. A gálaest fellépői között ott lesznek dr. Kiss Ernő zenekarának alapítótagjai (Fazekas Csaba, Gyarmati Zoltán és Mátyás Ferenc) is. A belépés ingyenes.

 

Fábry Sándor és drMáriás

2017. május 6. (szombat), 16.00

Fábry Sándor régi jó barátja a sokakat megbotránkoztató, de legalábbis meghökkentő képeket alkotó drMáriásnak. A közismert showman most a művész eddigi legnagyobb kiállításán tart tárlatvezetést. A MODEM retrospektív kiállítása a képzőművészeti alkotások mellett betekintést enged drMáriás zenei és szépirodalmi életművébe is. Az ismerkedési folyamathoz pedig Fábry Sándor humorista ad útmutatót egy rendhagyó tárlatvezetés keretében. Belépők már csak korlátozott számban kaphatók.

 

Kukorelly Endre tárlatvezetése

2017. május 7. (vasárnap), 16.00

A Béke veled! című tárlat alkotóját szépirodalmi szövegeiben is foglalkoztatja a közélet. Könyveinek újra és újra visszatérő hősei a kelet-európai politikai rendszerek – és rendszerváltások – vesztesei. A lehetetlen, abszurd helyzetekbe sodródó alakok hiteles megformálójaként a szerző többnyire műfaji szempontból is határterületeken mozog: nemegyszer a szociohorror vagy a pszichokrimi kevert zsánere bontakozik ki regényeiben. Mint arról sokszor képei is mesélnek, a kelet-európai álom fiaskójának legfőbb oka drMáriás szerint a rendszer, amelyben élünk. Irodalom és képzőművészet a kiállítótérben május 7-én újra összeér, hiszen Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus, egykori országgyűlési képviselő vezeti végig a közönséget drMáriás debreceni kiállításán. Belépés aznapi kiállítási jeggyel.