Nagy sikert aratott a Debrecen Helyőrségi Zenekar adventi koncertje

Kultúra

Megtelt a Debreceni Református Nagytemplom advent második vasárnapján este, idén közel kétezren voltak kíváncsiak a Debrecen Helyőrségi Zenekar hagyományos év végi koncertjére. Az Adventissimo címmel megrendezett hangversenynek nem először adott otthont Magyarország legnagyobb református temploma.

Az este Felix Mendelssohn-Bartholdy V. Reformáció Szimfóniájának 4. tételével kezdődött. A közönség a művet hallgatva a háttérben a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár elmúlt évben végzett feladatairól láthatott összeállítást, amely a katonák mindennapi helytállását mutatta be.

Elsőként Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöke köszöntötte az egybegyűlteket és köszönetet mondott a jövő évben a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán a zenekarnak a koncertet nyitó műért. A református püspök ünnepi köszöntőjét követően Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere az advent fontosságát hangsúlyozta: „Azon túl, hogy hétről hétre meggyullad egy-egy gyertya, ez az időszak alkalmas arra is, hogy megéljük az együvé tartozás, a közösségi lét élményét.” Végül Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszöntötte a közönséget és a résztvevőket: „A koncert célja, hogy köszönetet mondjunk. Köszönetet a városnak, az egyházaknak, az iskoláknak, a debrecenieknek. Nem lehetnénk eredményesek, ha nem lennének mögöttünk Önök és a támogatásuk. Az első sorban egy üres hely van, és egy sapka fekszik a padon. Azokat szimbolizálja, akik ma nem lehetnek velünk, akár azért, mert életüket adták a hazáért és már nem lehetnek itt velünk, akár azért, mert ma is szolgálatot teljesítenek hazánkban, vagy határainkon kívül.”- mondta a dandártábornok.

A köszöntők után ismét a zenéé volt a főszerep. Az este során számos műfajban hallhattak zeneszámokat az érdeklődők. A zenekar repertoárjában a komolyzene és a katonai indulók mellett könnyűzenei művek is szerepeltek. Olyan neves művészek működtek közre, mint Rácz Rita Franciska és Haja Zsolt, az Állami Operaház magánénekesei, de a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvós hallgatói és az Ady Endre Gimnázium tanulói is felléptek a Debrecen Helyőrségi Zenekarral. Pál István őrnagy, a zenekar karmestere mellett vezényelt Kovács Róbert százados karmester-helyettes és Dohos László nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség Liszt díjas főkarmestere. Az este során igét hirdetett Sajtos Szilárd százados, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár református tábori lelkésze.

A Republic zenekar Erdő közepében járok című dalához kapcsolódóan Pál István őrnagy így emlékezett: „Amikor augusztus 20-án meghallottam ezt a dalt, azonnal tudtam, hogy az idei adventi koncerten el fogjuk játszani. Megfogott benne egy ismerős érzés, a vágyódás – az a fajta vágyódás, amit ott a déli határszakaszon, szolgálat közben éreztem.” A zenekar ezzel a dallal tisztelgett a határon szolgáló bajtársaik és azok a katonák előtt, akiket szeretteik az ünnepek idején is nélkülöznek, mert a határokon belül vagy külföldön vigyázzák az ország és a családok békés, nyugodt ünnepét.

A koncert befejezéseként a katonazenekar a karácsonyi várakozásra hangolva közös éneklésre hívta a közönséget, akik a jól ismert karácsonyi dallamokat együtt énekelték a katonazenészekkel.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető