A pasztellfestészet nagyjai a Kölcsey Központban

Kultúra

Közelítések – Keresztmetszetben a pasztell címmel nyílt kiállítás a Bényi Árpád Teremben 2016. augusztus 2-án. A tárlat az 50 éves Debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvénye.
Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere köszöntőjében sorolta a nyár debreceni kulturális rendezvényeit: kórusfesztivál, Campus Fesztivál, Mézeskalács Fesztivál, Debreceni Bor- és Jazznapok. Ezek az események ösztönöznek mindenkit, hogy kimozduljon otthonról – mondta az alpolgármester. A fesztiválok mellett viszont vannak képzőművészeti kiállítások is a városban. A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban két, míg a Sesztina Galériában számos kiállítás volt és van a nyáron.

A pasztell nehezen kezelhető anyag, de hihetetlen dolgokra képesek vele, gyönyörű műalkotásokat hoznak létre azok, akiknek ez a hivatásuk, a szerelmük – folytatta az alpolgármester. A pasztell alkalmas mindenre. Meg lehet vele jeleníteni a kontrasztokat, a lágyságot és a mélységet is. A Kölcsey Központban találkozhatunk Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József vagy éppen Csernus Tibor, Aknay János, Félegyházi László, Bíró Lajos, Tar Zoltán műveivel. Helyet kaptak a Pasztellfestők Egyesülete tagjainak alkotásai is – sorolta Komolay Szabolcs. Az alpolgármester a város vezetőinek nevében támogatásról biztosította az olyan rendezvényeket, melyek a mostanihoz hasonlóan magas színvonalon mutatják be a képzőművészetet. Debrecen kitűzött célja, hogy Budapest után Magyarország kulturális fővárosává váljon – hangsúlyozta. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez vezető rögös úton pedig minden ilyen tárlat egy-egy állomás – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész megnyitó beszédében a pasztellfestészet művészetét méltatta, miközben sorra vette a kiállított műveket, alkotóikat, a szerkezeteket, a témákat, a technikai virtuozitást. Nem hagyta figyelmen kívül a pasztell által az alkotásokon megjelenő angyali derűt sem. Óhaját is megfogalmazta abban a tekintetben, hogy a főváros és a vidék között a kulturális rangsor eltűnjön vagy legalább csökkenjen.

Palotai Erzsébet festőművész köszöntötte a Pasztellfestők Egyesülete nevében a megjelenteket, majd felidézte a kezdeteket. Sipos Zsófia festőművész 2003-ban kettős céllal alapította az egyesületet. Az egyik az, hogy azok, akik egy nyelven, a pasztell nyelvén beszélnek, tudjanak egymásról és kapcsolatba tudjanak lépni egymással. A másik, talán egy kicsit fontosabb cél az volt, hogy ennek a mindig másodosztályúnak minősített anyagnak kivívják a becsületét legalább Magyarországon. A pasztell használata a művészek kezében egyszeri és megismételhetetlen, tehát egyedi minden alkotás – emelte ki Palotai Erzsébet.
A kiállítás megnyitóján az Arco Nobile vonósnégyes is közreműködött. A tárlaton látható műveket Antal Péter műgyűjtő, a Déri Múzeum, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Modem Modern Debreceni Nonprofit Kft., valamint magánszemélyek bocsátották rendelkezésre.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központban 2016. augusztus 2. és 2016. augusztus 28. között.