Házhoz megy a Zenede – Tanévzáró gálakoncert Debrecenben

Kultúra

A Házhoz megy a Zenede országjáró turné tanévzáró gálakoncertjét mintegy ezer általános iskolás részvételével tartották meg hétfőn délben a debreceni Kölcsey központban.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke a koncertet megelőző sajtótájékoztatón az élő zene iránti érdeklődés felkeltését nevezte a program legfontosabb céljának.

A Házhoz megy a Zenede programot az NKA az elmúlt három évben nyolcmillió forinttal támogatta, ebben az időszakban 45 településen 115 rendezvényt tartottak, amelyeken több mint 20 ezer gyerek vehetett részt – ismertette a részleteket az NKA alelnöke.

Doncsev András kiemelte, hogy a programban egy gyerekre 385 forint támogatás jutott, ami azért is fontos, mert az NKA a támogatások odaítélésénél nemcsak a pályázatokat és a kultúrpolitikai célkitűzéseket figyeli, hanem azt is, hogyan hasznosul a pénz.

Az NKA könnyűzenei kollégiuma erre az évre 10 millió forintos kerettel írt ki a pályázatot – jegyezte meg a kulturális alap alelnöke, s arra bíztatta a sikeres Házhoz megy a Zenede szervezőit, hogy a következő tanévre is pályázzanak az élő zene megszerettetését célzó zenetörténeti előadássorozattal és koncertekkel.

Bordás József, a program művészeti vezetője felidézte: 2013-ban azzal a céllal indították a sorozatot, hogy a nemzeti alaptantervben előírt ének-zene órákat kiegészítsék, a gyerekek “az előadásokon kapjanak olyan +sokkot+ az élő zenéről, hogy hangszert ragadjanak”.
Az egyik nagy hangszergyár teherautónyi hangszert bocsátott a program rendelkezésére, amelyekkel “hangszersimogatókon” ismerkedhettek meg a kisiskolások – fűzte hozzá.

Bordás József elmondta azt is, hogy eddig a népzene, a könnyűzene és a dzsessz megismertetése szerepelt a zenetörténeti előadásokon és a bemutatókon, a következő tanévben egy vonósnégyes bevonásával azt is szeretnék bemutatni a diákoknak, hogyan szólal meg a mai hangszereken a klasszikus zene.

A debreceni tanévzáró gálakoncerten mások mellett közreműködött Abebe Dániel Bebe és Balogh Roland, a montreux-i dzsesszgitárverseny nyertese is.