A Juilliard School frissen diplomázott muzsikusai tartanak mesterkurzust Debrecenben

Kultúra

A New York-i Juilliard School frissen diplomázott muzsikusai, Robert Fleitz zongora- és Nagy Dávid Ádám fagottművész tartanak kortárszenei mesterkurzust Debrecenben június 8-tól 11-ig.

A hangversenysorozattal kiegészülő mesterkurzust a két zenész által 2014-ben alapított The Resonant Grounds Initiative (RGI) szervezi. Debrecenben a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola látja vendégül az RGI művészeit, Robert Fleitzot, Nagy Dávid Ádámot és az idei év rezidens zeneszerzőjét, Molly Joyce-t.

Június 8-án este a Kodály Teremben kerül sor a nyitóhangversenyre, amelyen több világpremier is elhangzik. A június 11-i gálahangverseny a résztvevő diákok előadásaival zárja az eseménysorozatot. A mesterkurzus minden eseménye nyilvános, a belépés ingyenes – derül ki az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményből.

Az amerikai Robert Fleitz repertoárja a kortárs darabok mellett főként a klasszikus repertoár méltatlanul feledésbe merült műveire koncentrál. Rendszeres szólókoncertjei mellett több kortárs zenei együttes tagja, a bowdoini, aspeni, banffi és orfordi zenei fesztiválok előadója.
Nagy Dávid Ádám Debrecenben született és itt, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában Kubinyi Edit növendékeként szerezte zenei képzésének gyökereit is. Az érettségi után a Bitó ösztöndíj segítségével az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, előbb a Bard Főiskolán, ahol a zenei diploma mellett egy japán nyelv- és irodalom diplomát is megszerzett, majd a Juilliard mesterképzőjén, ahol Patricia Rogers, a Metropolitan Opera szólófagottosa vette szárnyai alá.

Rendszeres szólókoncertjei mellett Nagy Dávid Ádám jelenleg a The Orchestra Now, a Contemporaneous, az Exceptet, az AXIOM és a New Juilliard együttesek tagja, illetve a FOCUS!, a Dynamic, a Castleton, a Bard és a Colón zenei fesztiválok évente visszatérő előadója. Zenei tevékenysége mellett aktívan ír és fordít, emellett ő a Bard Music Festival ifjúsági bizottságának elnöke.