Optikai illúziók – Interaktív kiállítás Debrecenben

Kultúra

A káprázatok, tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók világából kínál ízelítőt az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! címmel a debreceni Kölcsey Központban csütörtökön megnyílt interaktív kiállítás.

A látogatók a kiállításon egy interaktív térben találják magukat, ahol megismerhetik a szem felépítését, megérthetik a látás folyamatát,és maguk is megtapasztalhatják az optikai illúziók, érzékszervi csalódások zavarba ejtően különös világát. A színek, képek, alakzatok és gépek közt járva a látogatók rácsodálkozhatnak, hogy nem egy újdonsült jelenséggel állnak szemben: optikai illúziók régóta ismeretesek, meglepően sok helyütt alkalmazták és alkalmazzák őket ma is – ismertette a kiállítás különlegességét a megnyitóval egybekötött sajtóbejáráson a rendező F Exhibition cég kommunikációs munkatársa, Kovács Adrienn.
Hozzátette: a kiállításra érkezők próbára tehetik szemüket és agyukat, megtapasztalhatják egyebek mellett a vízeséseffektust, a kávéházfal-hatást és egyéb geometrikus absztrakciókat.

Emellett kipróbálhatnak számos klasszikus szerkezetet: a zootrópot vagy más néven csodadobot, a praxinoszkópot, a sztereoszkópot vagy a camera obscurát.
A különböző műfajú és mechanizmusú masinák, képek, ábrák és effektek más-más módon csalják meg tévedhetetlennek hitt érzékeinket: a trükkös érzékcsalódásoktól valóban káprázik a szem és megtorpan az agy – érzékeltette a különös látványt Kovács Adrienn.
A 300 négyzetméteren bemutatott kiállítás tematikus elrendezésben teszi átélhetővé és megérthetővé a különböző, optikai típusú érzékcsalódásokat. Az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! című interaktív tárlat május 24-ig várja az érdeklődőket a debreceni Kölcsey Központban.