Izraeli Filmnapok Debrecenben

Kultúra

Díjnyertes izraeli filmek bemutatójára kerül sor a debreceni Apolló moziban 2015. március 19. és 22. között.

A cívisvárosban az Izraeli Filmnapok megszervezése annak az országosan is példaértékű együttműködésnek köszönhető, amely a debreceni önkormányzat és a Debreceni Zsidó Hitközség között van – hangsúlyozta a város kultúráért felelős alpolgármestere a rendezvényt beharangozó 2015. március 17-i, keddi sajtótájékoztatón.
Komolay Szabolcs elmondta: a debreceni zsidóság évszázadok óta otthon van a településen, így teljesen természetes, hogy az önkormányzat támogatta ezt a programsorozat, amelynek keretében megismerhetjük a zsidóság mindennapjait, kultúráját, vallását.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: a budapesti Izraeli Filmhét sikere után úgy gondolták, hogy a kortárs filmek bemutatójának helye van Debrecenben is. Bízik benne, hogy a zsidó kultúra iránt érdeklődők mellett minél több itt tanuló külföldi egyetemista is megnézi az eredeti nyelvű és magyarul feliratozott alkotásokat.
Heller Zsolt esszéista arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan nem is tudják, milyen gazdag múltra tekint vissza az izraeli filmgyártás. Példaként említette a Lumière-fivérek legendás képkockáit, amelyek a Jeruzsálem állomására begördülő vonatot mutatták meg 120 évvel ezelőtt Párizsban. A filmek válogatásánál fontos szempont volt, hogy olyan, nemzetközi elismerésekben részesült kiváló izraeli filmalkotásokat hozzanak el Debrecenbe, amelyek tükrözik Izrael mai arcát. A filmeken keresztül mód nyílik bepillantani Izrael életébe, kultúrájába, történelmébe – komolyabb hangvételű és humoros alkotásokon keresztül egyaránt. Kiemelkedőnek ígérkezik a Zöld herceg című film, amely valós történeten alapul, és olyan kényes témát boncolgat, mint a Hamasz világa.

Az Izraeli Filmnapok valamennyi filmjének megtekintése ingyenes. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A nyitófilm március 19-én 17.30 órakor kezdődik a Kertész Mihály-teremben. Köszöntőt mond: Papp László, Debrecen polgármestere és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Az összes többi alkotás március 20. és 22. között – péntektől vasárnapig – 16.00 órától és 18.15 órától a Deésy Alfréd-teremben tekinthető meg.
Az Izraeli Filmnapok részletes programja