Szeged, élelmiszer osztás, rászoruló, Ételt az Életért Alapítvány, szegénység

Jó minőségű ételeket juttatnak vállalkozók a rászorulóknak a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül

Helyi hírek

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik úgy, hogy közben több ezer nélkülöző él az országban. Éppen ezért indult útjára a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara részvételével a ReS-Food projekt, mely arra hivatott, hogy az ellátási lánc minden egyes lépcsőfokán lehetséges megoldásokat kínáljon az élelmiszerpazarlás csökkentésére és a felesleges élelmiszerek rászorulóknak történő szétosztására. 

Hirdessen nálunk! Megéri!

Ebből eredően a program célcsoportját alkotják a HoReCa szektor tagjai, vagyis a szállodák, a kávézók és az éttermek, valamint azok a jótékonysági szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek, amelyek összegyűjtik a felesleges élelmiszereket és eljuttatják azokat a rászorulóknak.

“Az elmúlt két év során felmértük a HoReCa szektor vármegyei tagjainál keletkező élelmiszerfelesleget és az ahhoz kapcsolódó faktorokat, majd segítséget nyújtottunk számukra a felesleg csökkentéséhez. Többek közt tettük ezt úgy, hogy kialakítottunk egyfajta kapcsolati hálót a szállodák, kávézók és éttermek, valamint a jótékony szervezetek között, ez nagy hiány volt itt Csongrád-Csanádban. Így a keletkezett élelmiszerfelesleg kevésbé kerül a kukába, sokkal inkább a szervezetekhez és az önkormányzatokhoz jut el, amelyek végül a nehéz sorsú családok, idősek közt osztják szét az ételeket” – áll a Kamara közleményében.

Az október végén záruló projektben emellett az Újvidéki Egyetem (Szerbia), a Tournis Symvouleftiki EE (Görögország), a G Eugene Global Ltd. (Ciprus) és az Eszéki Egyetem (Horvátország) közreműködésével kidolgoztak egy olyan, oktató videókkal és játékos feladatokkal színesített tananyagokat, amelyek eszközöket és módszereket biztosítanak az élelmiszermentési lánc sikeres létrehozásához.

Továbbá segítséget nyújtanak a jótékonysági szervezetek munkavállalói számára abban, hogy milyen módon tudnak jó minőségű és biztonságos élelmiszert juttatni a nehéz helyzetben élőknek az év minden napján. De segítenek a szállodáknak, az éttermeknek és a kávézóknak a felesleges élelmiszermennyiség csökkentésében is.

Az elkészült tananyagok bárki számára elérhetőek a www.res-food.eu oldalon, ahol különböző önértékelési eszközök is találhatóak a HoReCa szektor számára, így rendszeresen fel tudják mérni, hogy mennyire hatékony a pazarlás ellen alkalmazott módszerük, tevékenységük.

(Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkama közleménye)

Fotó: Frank Yvette