Szeged, Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség, Stefánia, ügyészség

Évértékelő ügyészi értekezletet tartottak Csongrád-Csanád vármegyében

Helyi hírek

Az ügyészségek évente átnézik és összefoglalják az előző évi tevékenységüket, majd vezetőik beszámolnak kollégáiknak az elért eredményekről. A tegnapi napon a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség évértékelő értekezletet tartott, melyet jelenlétével megtisztelt dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr is.

Beszámolójában dr. Kopasz Zsolt főügyész kiemelte, hogy 2023-ban, a feszített pénzügyi-gazdasági környezet mellett is sikerült a vármegye ügyészségeinek a szakmai munka korábban elért színvonalát megtartva megfelelniük a követelményeknek. A jövő kihívásaként jelölte meg az online térben elkövetett bűncselekmények miatti eljárásokat, különös figyelemmel azok nemzetközi jellegére és megnövekedett számára.

A büntetőjogi szakág szakmai tevékenységéről dr. Szanka Ferenc megbízott főügyész-helyettes számolt be részletesen. Hangsúlyozta, hogy a 2015. évtől jelentkező migrációs nyomás jelentette extrém munkateher lecsökkenésével a szakági munka fókusza a jövőben az eljárások gyorsítását célzó intézkedésekre fog áthelyeződni. Ismertette, hogy a főügyészség a 2023. év során a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetőivel kötött egyezségek alapján több, mint hatszázmillió forint vagyoni hátrány megtérülésében működött közre.

A közjogi szakág tavalyi munkáját dr. Herbel Krisztina főügyészhelyettes mutatta be. A szabálysértési, környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és gyermekvédelmi területekre illetve a büntetés-végrehajtás feletti felügyeleti tevékenységre eső intézkedések kapcsán kiemelést nyert, hogy a szakág a tavalyi évi munkáját a jogszabályi környezet folyamatos változása és megnövekedett ügyforgalom mellett látta el.

Az értekezleten a dr. Polt Péter legfőbb ügyész a vezetői beszámolókban elhangzottakkal egyetértett, a vármegyei ügyészségek munkáját nagyon jó színvonalúnak és elismerést érdemlőnek minősítette. Beszédében kiemelte a képzések fontosságát, úgy is, mint az online térben elkövetett bűncselekményekkel szembeni küzdelem sikerének egyik kulcsát.

(Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség)

Fotó: Frank Yvette