Szeged, fejlesztés, Tömörkény István Üdülőtelep, Sárga, szabadstrand, Szécsényi Rózsa

Megújul Szegeden a Sárga

Helyi hírek

A szegedi önkormányzat mintegy 10 millió forintból rehabilitálja a Sárga nevű partszakaszt a Tisza mentén – tájékoztatta a sajtót Szécsényi Rózsa, önkormányzati képviselő a helyszínen.

Szeged egyik felkapott vízparti pihenőövezete a Sárga, ahová egy-egy nyári napon több százan is kilátogatnak napozni, pihenni, beszélgetni. Az elmúlt években a területet kezelő Tömörkény István Üdülő Társulat több fejlesztéssel is adós maradt, most az önkormányzat segítségével újulhat meg a Tisza melletti plázs – napvitorlákat helyeznek ki, lesz öltöző és gondnok vigyázza majd a rendet a területen.

– Három éve állunk szorosabb kapcsolatban a Tömörkény István Üdülő Társulattal és vezetőjével, Tőkei Gáborral, aki tavaly májusban kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretné fejleszteni ezt a területet, ahol közel háromszáz üdülőt tartanak nyilván. Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez – mondta el Szécsényi Rózsa a Sárgán kedden délelőtt.

A városrész önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy már korábban is történtek a Sárgán apróbb fejlesztések és rendszeres
volt a part karbantartása is.

– Szegednek két ilyen jellegű ikonikus területe van: az egyik a Lapos, a másik a Sárga. Annyiban különbözik a kettő egymástól, hogy a Sárgán nagyon sok üdülő van, a Laposon nem alakult ki ilyen üdülőterület. Míg itt a közeli kikötő miatt nem lehet fürödni a Tiszában, a Lapos egyben kijelölt fürdőhely is. Van egy sajátos hangulata a Sárgának, ami hozzátartozik a városképhez, és amit a jövőben is szeretnénk megőrizni, ezért az önkormányzat saját erőből vállalta a mostani fejlesztés költségeit, ami az idén több mint kilencmillió forint.

Szécsényi Rózsa szerint fontos, hogy ez a terület komfortosabb, szebb és biztonságosabb legyen a jövőben, mert nemcsak azok
használják, akiknek itt a közelben üdülőjük van, hanem sokan a városból is kijárnak ide napozni, mozogni, pihenni.

– Sokak visszavágynak ide, mert ez a hely gyermekkori kedvencük és az is fontos szempont, hogy az egyre drágább standbelépők mellett itt bárki ingyen pihenhet, napozhat, sportolhat, vagy éppen csónakázhat a Tiszán, találkozhat és beszélgethet régi ismerősökkel. Ezért is szeretnénk, ha több kényelmet találnának itt azok, akik itt töltik a nyarat – mondta Szécsényi Rózsa.

Tőkei Gábor, az üdülő társulat elnöke budapesti születésű, egykor a SZIN kedvéért jött Szegedre, de annyira megtetszett neki a város, hogy úgy döntött, itt szeretne élni és itt ragadt. Nem sokkal később őt választották meg a Tömörkény István Üdülő Társulat elnökévé, azóta minden erejével igyekszik fellendíteni a vízparti életet.

– Azért kerestük meg az önkormányzatot, hogy olyan körülményeket teremtsük ezen a helyen, ahová szívesen jönnek el a szegediek pihenni – mondta Tőkei Gábor, akitől megtudtuk, a Sárga rehabilitációjának első lépésenként az idén rendbe teszik a partot, hogy könnyebben lehessen lejutni a Tiszához.

A területen nyolc napvitorlát is felszerelnek, lesz harminc bérelhető napozóágy, felépül egy faház, kialakítanak egy wc-t és lesz öltöző
is. A mainál sokkal kulturáltabb körülmények fogadják majd a vendégeket az idei strandszezonban. A környezet tisztaságára, épréségre pedig egy gondnok fog vigyázni.

(Szeged MJV Polgármesteri Hivatal)

Fotó: Frank Yvette