Szeged, József Attila sgt., kerékpár, kerékpárút, Csanádi Zoltán

Megújul Szegeden a József Attila sugárúti kerékpárút egy része

Helyi hírek

Megújul Szegeden a József Attila sugárúti kerékpárút egy része – jelentette be Mészáros Tamás, önkormányzati képviselő a helyszínen. Az elmúlt években nagyon elhasználódott a József Attila sugárúti kerékpárút Makkosházi körút és Gyevi utca közötti szakasza. A közbeszerzési eljárás győztese, a Vízép Holding Kft. most rekord gyorsasággal, április végéig vállalta, hogy be is fejezi a munkát, amit a nemrég kezdett el. Ennek köszönhetően az említett szakasz teljes egészében megújul.

– Az önkormányzat saját erőből 16 millió forintot fordít a 390 méter hosszú kerékpárút rendbetételére. A környező fák és más növények gyökeinek megkímélése érdekben a régi burkolatot nem bontja fel a kivitelező, hanem az út teljes szélességében hét centiméteres zúzottkővel kiegyenlít a talaj felületét, és arra négy centiméteres aszfalt kopóréteget húz – mondta el a helyszínen Mészáros Tamás, önkormányzati képviselője.

A kerékpárút felújításának idején a biciklisek nem használhatják az utat, de a sugárút másik oldalán, a pár éve elkészült kerékpárúton folyamatosan közlekedhetnek.

– Ma, kedden kezdtük meg munkát, először a kerékpárútra ránőtt földpadkát legyalultuk, majd elkezdtük a kiegyenlítő réteg terítését, amivel holnapra végzünk is, ezt követően leaszfaltozzuk az utat, majd helyreállítjuk a padkát – mondta el Kovács Sándor, a kivitelező Vízép Holding Kft. ügyvezetője, majd hozzá tette, legkésőbb szerdára be is fejezik a munkákat.

Mindeközben zajlik a kerékpártámasz-telepítő program is

Az önkormányzat párhuzamosan zajló kerékpártámasz-telepítő programja is érinti a területet. A programban az önkormányzat saját forrásból 71 és fél millió forintért 347 újabb kerékpártámaszt szereltet fel a városban június végéig, harminchat helyszínen.

A József Attila sugárúton található három iskola, a Deák Ferenc Gimnáziumnál 21., a Gedói Általános Iskola előtt 6. és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola előtt 33. szám elé összesen hatvan kerékpártámasz kerül.

Az önkormányzat fejlesztéseinek elengedhetetlen része a zöldítés. Így az iskolák előtti szakaszra tizenhat fát és több cserjét is telepítenek.

A területen zajló fejlesztések június végéig készülnek el, jelenleg az MVM szakemberei dolgoznak az elektromos vezetékek bevédésén, majd az utolsó támaszok kihelyezése és a tereprendezés következik.

Tarjában ezen kívül a Sólyom utcai iskolánál, a Hajlat utcában, az Építő utcai óvodánál, és a Csillag téren is több helyszínen telepít az önkormányzat az előttünk álló időszakban kerékpártámaszokat.

(Szeged MJV Polgármesteri Hivatal)

Fotó: Frank Yvette