Szeged, Kereszttöltés utca, szervizút, fejlesztés, Nagy Sándor, Urbán Tamás

Elkészült Szegeden a Kereszttöltés utca szervizútja

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi nap is beszámolt január végén, az önkormányzat felújítja Szegeden a Kereszttöltés utca belső szervizútját. A tervek szerint a munkálatokkal április végére szerettek volna végezni, azonban a szervízút és a parkolók is határidő előtt elkészültek – számolt be a sajtónak ma a helyszínen Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester és Urbán Tamás, önkormányzati képviselő.

A lakótelep-építések óta eltelt évtizedekben megsokszorozódott az itt élők autóinak a száma, jelentősen megnövekedett a forgalom. Mivel uniós pénzek a kormány korrupciós ügyei miatt alig érkeznek az országba, a felelősségteljes önkormányzat – a gazdasági nehézségei ellenére is – nagy figyelmet fordít útjai rendben tartására, a biztonságos közlekedésre – emelték ki a helyszínen a politikusok.

Szeged, Kereszttöltés utca, szervizút, fejlesztés, Nagy Sándor, Urbán Tamás
Balról jobbra: Nagy Sándor, Urbán Tamás.

Mint ismertették: január végén a kivitelező szegedi Norbo-Ép Kft. elkezdte és húsvétra már át is adta a Kereszttöltés utca belső szervizútját és parkolóit. Egy hónappal a határidő előtt elkészült tehát a Kereszttöltés utca 27. szám alatti és a Csaba utca közötti szakaszon az útburkolat javítás, amelyet 222 méteren keresztül végeztek, és ezzel együtt 32 darab parkolót állítottak helyre. Javították az útalapot, cserélték a szegélyeket, aszfaltoztak, javították a járdakapcsolatokat és taktilis sávokat helyeztek el.

Az önkormányzat a kivitelezést 100 %-ban saját forrásból valósította meg közel bruttó 60 millió forintból.

Emellett elmondták, hogy mint arról a napokban Mészáros Tamás önkormányzati képviselő is beszámolt, szintén határidő előtt befejeződött a parkolófelújítás és bővítés a Vértói út 5. és 7. szám előtt, valamint a Murányi és a Becsei utcában. És az Olajos utcában is az utolsó simításokat végzi a szegedi kivitelező, a Meridian Technik Kft. Ez a fejlesztési csomag 61,5 millió forint értékű, kizárólag önkormányzati forrásból zajlott. Az öt helyszín összesen 80 parkolót érintettek a munkálatok, ezeknek kétharmada új. A Becsei és az Olajos utcában faültetés is kapcsolódott a munkálatokhoz.

A nagyobb parkolóépítési projekt is jó ütemben halad Tarjánban, a két használaton kívüli burkolt területen. A Zöld Szeged programhoz elkötelezetten ragaszkodva, a város nem csökkenti a zöldfelületeket, ugyanakkor bővíti a parkolóhelyeket. A Víztorony téren 13 új parkolóhely készült el, ott még aszfaltozásra vár a bekötőút. A Csongor téren pedig 50 parkolóhely létesül, májusban az is elkészül, határidőre. Ezekre együttesen 150 millió forintot fordít az önkormányzat.

A Kereszttöltés utca másik oldalán, a 18. szám mögött folytatódik hamarosan a fejlesztés, a kivitelezésre már folyamatban van a pályáztatási eljárás. Ott ugyancsak egy elhagyott, használaton kívüli burkolt felületet, egy dühöngőt alakít át az önkormányzat parkolókká, megközelítőleg 44 millió forint értékben, kizárólag városi önerőből. A tervezk szerint nyárra ez is elkészül. A környező fák gyökérzetének megkímélése érdekében a kivitelező nem nyúl a jelenlegi aszfaltburkolathoz, hanem ráépítéssel építi meg a 22 darab új parkolót. Középen későbbi faültetésre is alkalmas gyepsávot hoz létre. A parkolóhoz bevezető és kivezető út is épül. Emellett a környező járdákat is felújítják, összesen 400 négyzetméteren, betonlapokkal, három lap szélességben. Ahol indokolatlanul széles járda volt eddig (négy lap széles), ott szűkítik a gyalogutakat, illetve a parkoló közepén kialakítandó zöldsávval nő a zöldfelület.

(Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Fotó: Frank Yvette