Hősök tere. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Több állami gondozottnak is segít az Utcáról Lakásba! Egyesület a Hősök terén összegyűjtött pénzből – interjú Kovács Verával

Helyi hírek

Az Utcáról Lakásba! Egyesület közreműködésével több, állami gondozott fiatal kezdhet új életet az Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért című, Hősök terén szervezett tüntetésen összegyűjtött pénznek köszönhetően. Kovács Verával, az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító-társelnökével beszélgettünk.

Mit szóltak az Utcáról Lakásba! Egyesület tagjai, amikor kiderül, hogy az Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért című tüntetésen, amelyet februárban a Hősök terén szerveztek, Önöknek gyűjtenek a szervezők, az Önök tevékenységét akarják segíteni az ott befolyt összeggel?

Gulyás Márton, a Partizán Youtube csatornájának vezetője a kezdetektől fogva nyomon követi az Utcáról Lakásba! Egyesület munkáját, ismeri szakmai tevékenységünket, ő keresett meg minket pár nappal a tüntetés előtt azzal az akkor jött ötlettel, hogy adománygyűjtést indítanának az eseményen egy volt állami gondozott fiatal megsegítésére. Nem volt kérdés, hogy segítünk és korábbi tapasztalataink is erre bátorítottak bennünket, hiszen a Kunyhóból Lakásba! programban (amelyben hajléktalanságból segítünk kilépni) ügyfeleink egy része szintén szakellátásban nőtt fel. Azt persze egy pillanatig sem gondoltuk, hogy ekkora lesz az adakozási kedv. Egy nappal előtte még a 25 millió forintot is bátor célkitűzésnek tartottuk.

Tehát akkor az összeget nem az Utcáról Lakásba! Egyesület használja majd fel, hanem az Önök egyesülete lesz majd az, aki tulajdonképpen közbenjár azért, hogy az állami gondozott fiatalok otthonhoz juthassanak az összegyűjtött pénzből?

Igen, ezt fontos tisztázni, hogy a begyűjtött több mint 219 millió forintot egy teljesen különálló bankszámlán kezeljük és egyetlen forint sem az Utcáról Lakásba! Egyesület alaptevékenységét segíti. Ez nekünk gyakorlatilag egy extra vállalásunk, tehát a meglévő programjaink működtetéséhez továbbra is hatalmas szükségünk van támogatókra. A begyűjtött összeg minden várakozásunkat felülmúlta, így az eredetileg tervezett egy fiatal helyett, többeknek is tudunk igény szerint segíteni, de ez egy nagyon nehéz munka, ami sok előkészítést, egyeztetést, és figyelmet igényel.

A gyermekek védelméért demonstráltak a Hősök terén
Gulyás Márton a Hősök terén megrendezett tüntetésen februárban. 

Hogyan vette ez a munka kezdetét?

Az elmúlt hetekben több állami gondozásban lévő felnőtt fiatallal felvettük a kapcsolatot. A beszélgetések során alaposan felmértük az éppen aktuális helyzetüket, szükségleteiket, hogy egyéni segítséget tudjuk nekik biztosítani. A befolyt összegből biztosan fogunk lakásokat is vásárolni, ezek keresését elindítottuk. Emellett márciustól egy új szociális munkás is dolgozik nálunk, aki kifejezetten a most induló munkát koordinálja.

Célunk, hogy ezeknek a fiataloknak ne csak biztonságos és megfizethető lakhatásuk legyen, de minden egyéb biztosítva legyen ahhoz a számukra, ami a társadalmi integrációjukhoz szükséges. Fontos látni, hogy ez egy nagyon hosszú és nehéz folyamat, hiszen traumatizált egyénekről van szó.

Kovács Vera, Utcáról Lakásba! Egyesület. Fotó: az egyesület honalpjáról.
Kovács Vera

Ön szerint, milyen jelentősége van annak, hogy ekkora összefogás vette kezdetét az állami gondozásban élőkért, az áldozatokért?

Hatalmas öröm és egyben reményt keltő látni, hogy egy ilyen fontos ügy mellett ennyi ember tudott felsorakozni. Ne felejtsük el, hogy a 219 millió forint 23 ezer embernek köszönhetően gyűlt össze, tehát rengeteg köztük a mikroadományozó. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy még egy ilyen nagy társadalmi összefogás sem elegendő a rendszerszintű változásokhoz. A gyermekvédelmi szakellátórendszer valódi reformjához politikai akarat is kell. Valódi reform alatt pedig nem új, csak papíron érvényesülő törvényeket és egyéb látszatmegoldásokat értünk.

A gyermekek védelméért demonstráltak a Hősök terén
Hősök tere, tüntetés. 2024. február 16.

Többféle módon is lehet az egyesületet támogatni, köztük az adónk 1%-val. Lehet konkretizálni azt, hogy ha valaki az Utcáról Lakásba! Egyesületnek ajánlja fel az adója 1%-át, akkor az pontosan hogyan segíti az Önök munkáját?

Állami normatíva híján működésünk alapvetően a rendszeres magánadományozók és a céges partnerek támogatásán múlik. Ennek része az adó 1% is, amely egy abszolút win-win szituáció, hiszen a felajánlónak nem kerül semmibe, nekünk viszont esély arra, hogy a jövőben is minél több rászoruló embertársunknak teremthessünk otthont.

A beérkezett adó 1% felajánlásokat teljes egészében meglévő programjainkra fordítjuk. Ennek is köszönhető, hogy programjainkon keresztül ma már közel 500 embert érünk el. Az elmúlt év eredményeit az alábbi infografika foglalja össze:

Több állami gondozottnak is segít az Utcáról Lakásba! Egyesület a Hősök terén összegyűjtött pénzből.

Zárásképpen: az ország mely területein okoz legnagyobb gondot az, hogy az embereknek nincs hol lakniuk és ennek mi a legfőbb oka?

Ez egy olyan témakör, amelyről órákon át lehetne beszélni. Röviden talán azt mondanám, hogy ma Magyarországon a lakásszegénység valamely formája mintegy 3 millió embert érint. A kis falvakban az energiaszegénység, a rossz lakásminőség, a nagyvárosokban a megfizetethetetlen árak, a túlzsúfoltság, a hajléktalanság jelenik meg, mint súlyos krízis.

Az érintettek magas számából is látszik, hogy a lakhatási válság ma már nemcsak a leghátrányosabb helyzetűeket, hanem a középosztály egy részét is elérte. A jelenlegi állami lakáspolitika (már ha lehet ilyenről beszélni) nem ad választ az egyre súlyosbodó krízisre. A piaci bérlakás-szektor szabályozatlansága, az állami lakásépítések hiánya, az önkormányzati lakásállomány napjainkban is zajló privatizálása, és erodálása, az ingatlanok energiahatékony korszerűsítésének elmaradása és a hajléktalanellátó rendszer lélegeztető gépen tartása csupán néhány magyarázat arra, ami miatt ma a lakhatás az egyik legsúlyosabb és legtöbbeket érintő probléma hazánkban.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd/Utcáról Lakásba! Egyesület