Röszke, Röszke–Horgos, határátkelő, határ

Bővül a röszkei és a tompai határátkelőhely?

Helyi hírek

„A Kormány számára a határátlépéssel járó várakozási idő csökkentése a gazdaság fejlesztése miatt prioritás. E célból a Kormány úgy dönt, hogy a határátkelőhely-fejlesztést a magyar–szerb határszakaszon kell megvalósítani” – jelent meg a hétfő esti Közlönyben, szúrta ki a telex.hu.

Ahogyan arról a hírportál is beszámolt: Magyarország Kormány azzal bízta meg a minisztereit, hogy a Röszke 3. gyorsforgalmi úti határátkelőhely megvalósításához szükséges megvalósíthatóságitanulmány-szintű előkészítési feladatokat végezzék el, és mutassák be 2025. december 31-ig. A Tompa térségébe tervezett új gyorsforgalmi úti határátkelőhely létesítéséhez szükséges tanulmányterv és környezetvédelmi engedély birtokában pedig előterjesztést mutassanak be a további előkészítési feladatok ellátására, az ehhez szükséges forrásokkal, szintén 2025. december 31-ig.

A beruházás keretében a következő fejlesztések mennének végbe:

  • A szerb határszakaszon a várakozási idő csökkentése érdekében parkolóhelyeket alakítanának ki, ennek határideje 2027. július 31.
  • Teljesen modernizálnák a kamerarendszert az útdíjellenőrzési rendszerrel, hogy ez mennyibe kerülne, azt 2024. szeptember 30.-ig kell bemutatni.
  • Új pénzügyőröket is munkába állítanának, ennek és technikai eszközeiknek költségét 2024. június 30-ig kell benyújtani. És ugyanekkorra kérik a vámhatósági feladatok végrehajtását támogató, rendészeti szempontú, folyamatba épített, a jogellenes cselekmények felderítését célzó ellenőrzésre kiválasztást elősegítő szempontrendszert is magába foglaló informatikai rendszer kialakításához szükséges fejlesztési igényt is.

(telex.hu)

Fotó: Frank Yvette