Szeged, hulladékgazdálkodás, Szegedi Regionális Hulladékkezelő Központ, hulladék, szemét, szelektív, szeméttelep

Szegeden adták át az ország legmodernebb technológiájú hulladék feldolgozóját

Helyi hírek

A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás a hulladék kezelésében, szállításában és feldolgozásban már a legmodernebb technológiát használja.

6,75 milliárd forint támogatást kapott az Európai Uniótól a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás a rendszerének fejlesztésére, amrelynek a teljes beruházási költsége 7,5 milliárd forint volt. 28 településen fejlesztették  az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszert (Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Ferencszállás, Forráskút, Kelebia, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Ópusztaszer,
Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zsombó). Bár a települések mindegyikén megoldott volt a hulladékgyűjtés, azonban a hulladék jellemzően lerakással került ártalmatlanításra.

Szükségessé vált  hogy a csomagolóanyagok előírt mértékű elkülönített gyűjtése megvalósulhasson, és a lerakóban ártalmatlanításra kerülő hulladékok mennyisége jelentősen csökkenjen. A projekt során a DHGT a korszerű hulladékkezelési technológiát a Társulás területének egészére kiterjesztette. A számtalan beruházás közül kiemelkedik a Szeged, Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központ fejlesztése, ahol egy teljesen új válogatóüzem épült, ami évente 55 000 tonna vegyes hulladékot képes feldolgozni. Az ide telepített modern gépsor segítségével már a vegyes hulladékból is ki lehet válogatni az újrahasznosítható papír, műanyag és fém anyagokat, a maradékból pedig évente akár 9-10 000 tonna, gyárakban, erőművekben hasznosítható speciális fűtőanyag (RDF) készíthető, amely jelenleg a Duna-Dráva Cementgyárban kerül felhasználásra.

A több újrahasznosítható hulladéknak köszönhetően a hulladéklerakóba is kevesebb, már nem hasznosítható, lerakással ártalmatlanítandó hulladék kerül. 700 négyzetméterrel bővült a telep szelektív hulladék válogatóüzeme is, ahol immár új, modern technológia gyorsítja a munkát. A zsákfeltépő és bálázó berendezésekkel, ballisztikus és optikai szeparátorral fejlesztett csarnok így már évente 8000 tonna szelektív hulladék feldolgozására vált képessé. Az üzem 10 féle anyagot különít el: vegyes papír, kartonpapír, italoskarton, alumínium csomagolási hulladék, mágnesezhető fémek, Natúr PET, Kék PET, Színes PET, HDPE/PP csomagolóanyag és fólia bálák készülnek, amik a hasznosítókhoz kerülnek. Az anyagában nem hasznosítható válogatási maradék, pedig az Új Válogatóüzembe (MBH) kerül, ahol fűtőanyag (RDF) készül belőle. A Hulladékkezelő Központ megnövekedett kapacitását számtalan egyéb fejlesztés, berendezés is segíti. Bálatárolók épültek, új anyagmozgató- rakodó gépeket szereztek be, elkészült 3 új hídmérleg, biológiai stabilizáló, csurgalékvíztisztító üzem épült és egy új hulladéklerakó kazetta is kialakításra került.

A technológiai korszerűsítés mellett a munkakörülmények is nagyban javultak, épült egy szociális épület öltözővel, konyhával, portakonténert helyeztek el, és új vizesblokk is létesült. A projektnek köszönhetően a sárga zsákos rendszer helyett sárga hulladékgyűjtő edényeket kaptak a lakosok, összesen 54 967 edényt osztottak ki a 28 településen. Az új rendszer logisztikailag és hulladékgazdálkodási szempontból is előnyös, mert nem kell külön kiosztani a sárga zsákokat, nem képződik a gyűjtőzsákokból többlethulladék, valamint a zsákok kiváltásával jelentősen növelhető az elkülönítetten begyűjtésre kerülő csomagolási hulladékok mennyisége is. A hulladék begyűjtéséhez, szállításához 4 új korszerű tömörítőlapos, 3 tengelyes kukásautót, azaz hulladékgyűjtő célgépet is
beszereztek.

A zöldhulladék kezelésében is történt előrelépés. Azokon a településeken, ahol nem lehet gazdaságosan begyűjteni és elszállítani a zöldhulladékot 3120 házi komposztálóedény került kiosztásra, így helyben is megoldottá vált a komposztálás. A projektben részt vevő települések mindegyikén öblösüveg gyűjtőpontok, Röszkén és Balástyán hulladékszigetek, Szeged-Szőregen pedig egy új hulladékudvar is létesült a projekt keretében, így ezeken a településeken is a meglévő hulladékgazdálkodási rendszert kiegészítve megoldottá vált teljes körűen a hasznosításra alkalmas anyagáramok elkülönített szelektív gyűjtése.

Fotó: Frank Yvette