Ügyészség

Még nyomoz a rendőrség a szegedi Centrum-gödör lakásépítésének ügyében

Helyi hírek Rendőrség

Az ígért lakásokat két éve kellett volna átadni, de már semmiféle építkezés nem folyik a telken. 

A korábban nyilvánosságra hozott tervek szerint a beruházók hatemeletes épületet akartak az évtizedek óta üresen álló, Szegeden Centrum-gödörnek nevezett telken építeni. A ház alatt 153 férőhelyes mélygarázs, benne pedig 136 lakás és iroda létesült volna. A lakásokat 2021. szeptemberéig tervezték átadni a vevőknek, de a gödör még most is üresen áll. Az alapozást ugyan  megkezdték, de azután a munka félbeszakadt.

Az érintett vállalkozóknak, a kölcsönadóknak és a lakásár-foglalót befizetőknek elegük lett a Centrum House Builder Kft. és a Centrum Capital Zrt. ügyeiből, ezért mintegy másfél évvel ezelőtt feljelentést tettek az ügyben. A nyomozás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indult.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, Szanka Ferenc szerint a Szegedi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást, gyanúsítottként még nem vontak felelősségre senkit. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy az ügyben még folyik a nyomozás, így a sajtó kérdéseire nem válaszolnak.

A károsultak szerint többszöri elutasítás és fellebbezés után indult meg a nyomozás, pedig dokumentumokkal igazolták, hogy a Centrum-gödör tulajdonosainak pénzt adtak kölcsön, illetve dolgoztak a gö­­dörben megkezdett építkezésen, vagy foglalót fizettek ki azokra a lakásokra, amelyek aztán nem épültek meg. Körülbelül 100-150 millió forint közötti összeggel tartoznak a terület tulajdonosai a károsultaknak.

Az egyik érintett beruházó cég felszámolás alatt áll, a telek tulajdoni lapja pedig jelzálogokkal és vételi jogokkal van tele, ezért a károsultak úgy vélik, hogy a pénzüket soha nem kapják vissza, de szeretnék, ha kiderülne az igazság – írja a Délmagyarország.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap