Szeged, idősotthon, Kálvária sugárút, megújult, átadás, dr. Binszki József, kerekesszék, öreg, idős, nyugdíjas, gondozás, ápoló

Elkészült a két szegedi önkormányzati idősotthon felújítása

Helyi hírek

Szeged önkormányzata saját forrásból és az Európai Unió támogatásával korszerűsítette az épületeket. 

A két épület korszerűsítésére bruttó 1 milliárd 131 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól a város. A Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti épületek energetikai felújítására Szeged a saját költségvetéséből további 531 millió forintot költött. A két épület energiaköltsége a korszerűsítés hatására mintegy a tizedére csökkenhet.

Az átadó ünnepségen a két épület közötti parkosított kertben a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Szélpál Szilveszter operettslágerekkel szórakoztatta a megjelenteket, és gyümölcsöt is kínáltak az idős embereknek.

A Kálvária sugárút 45. szám alatt lévő, még a II. világháború előtt épült, négyszintes téglaépületben tavaly májusban kezdődött a felújítás. A szomszédos épületben, a Kálvária sugárút 47. szám alatti, 1981-ben épült panelházban pedig egy hónappal később indult a munka. Az energetikai korszerűsítés során a két ház homlokzat hőszigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek, a tetőt hő- és vízszigeteléssel látták el. Felújították a fűtési rendszert is, és napelemeket telepítettek a tetőkre. Az elektromos és a világítási rendszert is korszerűsítették.

Az intézmények a munkálatok alatt végig működtek, a felújítást szintenként valósították meg, a kivitelező a szegedi SZIKI-ÉP Kft. volt.

A hagyományos ellátását nyújtó, négyszintes épület 150 férőhelyes. A Kálvária sugárút 47. szám alatti vasbeton épület pedig 100 férőhelyes, ötszintes,  és emeltszintű ellátást nyújt. 

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap