Kiss Tamás koszorúzás

Kiss Tamás költőre emlékeztek Debrecenben a Gambrinus közben

Helyi hírek Kultúra

Kiss Tamás – az Alföld című folyóirat alapítója, József Attila-díjas költő – emlékét 2004 óta dombormű őrzi a Gambrinus közben, amelyet azóta is minden évben születésnapján, szeptember 5-én megkoszorúznak tisztelői.

Puskás István alpolgármester az ünnepi alkalmon úgy fogalmazott, az egyedüli esély arra, hogy Kiss Tamásról, illetve a debreceni irodalomtörténetnek erről a korszakáról, amelyet az Alföld is fémjelez, évtizedek múltán is megemlékezzenek, az, ha időről időre összegyűlünk és átörökítjük ezt a hagyományt és emlékezetet a következő generációnak.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy emléktáblákkal jelöljük meg a város történetének fontos helyeit, mert ez az esszenciája az emlékezésnek. – De ahhoz, hogy ezek az emlékek élők maradjanak ebben a közösségben, ahhoz időnként össze kell jöjjünk személyesen is, hogy a debreceni irodalomtörténetnek erre a korszakára ne csak az irodalomtörténészek és a történelemtudomány, hanem mi, a város közössége is emlékezzünk – hangsúlyozta.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a következő héten kezdetét veszi a Térey Könyvünnep, amelynek keretében szeptember 14-én, 17 órakor a 2019-ben elhunyt Térey Jánosra emlékeznek a szülőházánál, a Kétmalom utca 17. előtt. Kiss Tamás domborművénél koszorút, virágot helyeztek el a család, Debrecen Város Önkormányzata, a Déri Múzeum, valamint az Alföld folyóirat képviselői – tájékoztatott Szilágyi Magdolna, Debrecen önkormányzatának sajtóreferense.

Bocskaikertből a Bocuse d’Or magyar döntőjébe – Kelemen Rolandnak szoríthatunk