A hétvégén tartják a 25. Szarvasi Szilvanapokat

Gasztro Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Szilvapálinka, szilvalekvár, szilvás kézműves sör, gyümölcsös sütemény és sokféle program várja a vendégeket Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztro-kulturális fesztiválján

A szilvaérés idején, szeptember 8. és 10. között lesz a jubileumi, 25. Szarvasi Szilvanapok rendezvénysorozata a Békés vármegyei városban. A cél a szarvasi szilva népszerűsítése, és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása.

Receptversenyt hirdetnek szilvás süteményekre, három kategóriában lehet a saját recepteket beküldeni:

  • Hagyományőrző
  • Modern
  • Egészségmegőrző sütemény.

A gasztronómiai kínálat mellett sok gyermekprogram, koncert, zenés műsor, táncbemutató várja a közönséget. Ezek egy részét új helyszínen tartják:  a Vízi Színházban lesz pénteken a Best of Geszti koncert, ugyanott szombaton a Cervinus Teátrum művészeinek fellépésével rendeznek zenés, szórakoztató estet. A műsorokban a helyi kulturális- és gyermekcsoportok is fellépnek.

Szarvason az 1790-es évektől kezdve termesztenek  szilvát, ezt írott dokumentumok is igazolják a promenad24.hu ismertetője szerint. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolájában a földművesek gyermekeit a gyümölcsfák telepítésére is megtanították. 1790-ben 93 gyümölcsfajtát hoztak Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültettek. Az 1890-es évektől, a Körös folyó szabályozása után a korábban vizes területek egy része művelhetővé vált, így alakult ki Szarvas határában 1100 holdon a zártkerti gyümölcstermesztés.

2011-ben szakmai munkacsoport alakult Szarvason, azért, hogy összegyűjtse az ismereteket és a  dokumentumokat, amelyek alapján látható, hogy a szarvasi szilva termesztése és feldolgozása a város életében többet jelent, mint egyszerű mezőgazdasági tevékenységet.

A Szarvasi Szilvanapok 1998-óta a város legnépszerűbb fesztiválja.