Szúnyogirtás Debrecenben

Szúnyogirtás Debrecenben: óvintézkedéseket javasol az önkormányzat + a helyszínek

Helyi hírek

Földi, kémiai szúnyoggyérítést végez az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a következő napokban Debrecenben is. Mint korábban megírtuk, a héten Hajdú-Bihar megye több települése is érintett.

A földi kémiai védekezés 2023. július 12-én (szerdán) és július 13-án (csütörtökön), a napnyugta utáni órákban történik. Kedvezőtlen időjárás esetén pótnapok (eső, szél esetén): 2023. július 13-14. (csütörtök-péntek), szintén a napnyugta utáni órákban. 

Az alkalmazandó készítmény (Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum) a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik – írja a debreceni önkormányzat.

A szúnyoggyérítés az alábbi debreceni területeket érinti

Július 12-én, szerdán:

  • Józsa  városrész teljes területe,
  • a 35. számú főút (Böszörményi út) és a 47. számú főút (Mikepércsi út) vonalától nyugatra eső területek,
  • Nyulas városrész,
  • Újkert városrész.

Július 13-án, csütörtökön:

  • a 35. számú főút (Böszörményi út) és a 47. számú főút (Mikepércsi út)      vonalától keletre eső területek,
  • az Újkert a Nyulas városrésztől keletre eső városrészek.

A lakosság részére javasolt intézkedések

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. 

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. 

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. 

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szer a levegőben terjed, ezért az óvintézkedések a gyérítéssel szomszédos utcákban is javasoltak.

Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis a lakosság által csökkenthető. A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás. Ezeket a hatékonyság növelése érdekében érdemes alkalmazni.