A szegedi Agórában is rendez Múzeumok Éjszakáját a Neumann Társaság

Helyi hírek Kultúra Ország

A Neumann Társaság 2023. június 24-én az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, illetve a szegedi Szent-györgyi Albert Agórában készül a #neumann120 évfordulóhoz kapcsolódó, szórakoztató programokkal, amelyeket ingyen kereshetnek fel az érdeklődők.

Neumann János születésének 120. évfordulójának évében az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem közös szervezésű programokkal készül a június 24-ig Múzeumok Éjszakájára, amelyek az egyetem Neumann János Informatikai Karának Doberdó út felől megközelíthető aulájában zajlanak majd.

Szegeden, a Szent-györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 órától 23 óráig zajlik az idei Múzeumok Éjszakája: a tárlatvezetéseken Neumann János életműve mellett a távközlés és a számítástechnika kifejlődését ismerhetik meg az érdeklődők, ami azért is különleges, mert tíz éve a magyar zseni lánya, Marina von Neumann Whitmann nyitotta meg a tárlatot.

Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, hogy újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja hogy reagált volna útkeresésére a kortárs politikum, vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, SZTE BTK, Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be.

Részletezi Neumann János meghatározó szerepét az elmélet kialakulásában és későbbi fejlődésében, s a játékelmélet használatát társadalmi problémák elemzésére.

Orbán Hedvig, Agóra igazgatója röviden köszönti a 10 éves Informatika Történeti Kiállítást, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló Informatika Történeti Kiállítás nem mindennapi létrejöttére emlékszik majd vissza – felidézve a legfontosabb mérföldköveket napjainkig. Második előadásában Kónya Orsolya a Neumann-elveken keresztül beavatja az érdeklődőket a manapság is használatos számítógépek működési elvébe.

Gál Péter programtervező, játéktervező és -gyűjtő az előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja Neumann-elv alapú számítógépek működésének elveit, míg Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők azt tekintik át előadásukban, hogy milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól kezdve az okostelefonokig.

A részletes programot itt találja.