ördöglakat

Az ország legnagyobb ördöglakat-tárlata látható szegedi Agórában

Helyi hírek Kultúra Ország

Minden korábbinál részletesebb időszaki tárlat nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol több száz különböző logikai játék tekinthető meg, ezzel átfogó képet kapunk a különböző típusokról, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is.

Játszani mindenki szeret, a játék kikapcsol, feltölt, sőt: játék közben lehet a legkönnyebben tanulni. A Kézzelfogható logika című időszaki kiállítás olyan világba enged bepillantást, ahol a játék a fentieken túl gondolkodtat is. A tárlaton több száz különböző logikai játék tekinthető meg, az interaktív sarokban pedig számos játékot ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Az időszaki kiállításon négy elhivatott magángyűjtő – Bozóki Sándor, Gál Péter, Prémecz Gergely és Vígh Viktor – ördöglakatjait lehet megtekinteni, így a tárlat átfogó képet ad az ördöglakatok különböző típusairól, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is. Magyarországon ekkora gyűjteménynek helyet adó kiállítást a logikai játékok ezen altípusából korábban még sosem rendeztek.

A kiállítást 2024. február 29-ig lehet díjmentesen megtekinteni a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora földszintjén, illetve két emeletén. Az #neumann120 emlékév kapcsán érdemes felkeresni a nyitvatartási időben belépődíjjal látogatható Informatika Történeti Kiállítást, hiszen itt az idén 120 éve született Neumann János szellemében az informatikatörténet mérföldköveit, a Neumann-elvű számítógépek generációit lehet megtekinteni.

Szegeden idén augusztus 28. és szeptember 4. között ugyancsak fókuszba kerül az informatika, hiszen itt zajlik majd a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) több száz diák részvételével.

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet. 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A nemzetközi bizonyítványt nyújtó ECDL/ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Múzeum alapítója és fenntartója. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Fotók forrása: Neumann Társaság