Richter egészségváros Szegeden

Szombaton egészségvárossá alakult a szegedi Széchenyi tér

Egyetem Helyi hírek Ország

Számos szűrősátorral, családoknak szóló népszerű zenés programokkal és adománygyűjtéssel érkezett Szegedre június 3-án, szombaton a Richter Egészségváros. Volt koleszterinszint- és vérnyomásmérés, érszűkület-vizsgálat és körömgombaszűrés, valamint szorongás-tanácsadás is. És persze neves fellépők a színpadon.

A magyar gyógyszergyártó cég tizennégy éve, 2009-ben keltette életre egészségmegőrzést támogató programsorozatát, azóta biztosít lehetőséget arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon.

Az eseményen részt vevők ugyanakkor nemcsak önmagukért tehettek, de a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot is támogatták, hiszen részvételükért pontokat kaptak, amit a nap végén adományra váltottak.

Szombaton délelőtt kezdődő a programon a térre kilátogatók mintegy harminc féle szűrésen és tanácsadáson vehettek részt. Többek között volt prosztataszűrés, csontritkulásszűrés- és csontsűrűségmérés, bőr- és körömgombaszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, érszűkület-vizsgálat, memóriazavar-, dietetikai, asztma, nőgyógyászati és urológiai tanácsadás is.

E sorok írója életkorából adódóan a prosztata-szűréssel kezdett, és minden rosszra fel volt készülve, ami a várakozás hosszát illeti. Legutóbb a Dóm téren próbált ilyen vizsgálatra bejutni, de a reménytelenül hosszú sort látva feladta.

Sokan kértek ingyenes szűrést a rákellenes kampányban Szegeden

A Széchenyi térre sziesztaidőben érkezve öt perc alatt túljutott a vizsgálaton, majd mondták neki, hogy bő 20 perc múlva kész is lesz az eredmény. Addig bőven belefért egy koleszterinszint-mérés is, itt azért kellet várni bő 10 percet.

Azért voltak hosszabb sorok is, egyebek között a csontritkulásszűrésen és az érszűkület-vizsgálaton. Utóbbinál láttunk csak sorszámot, a 93-asnál jártak, újat akkor még nem adtak ki, hiszen a sorszámot osztó hölgynél 140-es volt a következő. Nem tudták garantálni, hogy azzal zárásig sorra lehetne kerülni.

Frissítés:

A szervezők a program zárásakor elmondták, 2000 vizsgálatot végeztek el szombaton, 50 embernél találtak olyan súlyos problémát, amely orvosi beavatkozást igényel majd. Az akcióban 15,2 millió forint gyűlt össze, az összeget a Richter a szegedi klinikai központnak utalja át.

-ka-