Karikó Katalin biokémikus - MTI/Balogh Zoltán

Neumann János professzori címet kapott Karikó Katalin

Egyetem Helyi hírek Ország Világ

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) ünnepi szenátusi ülésén vette át szombaton Karikó Katalin a BME és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen létrehozott kitüntetését, a Neumann János professzori címet.

Hankó Balázs államtitkár az eseményen hangsúlyozta, idén több mint 27 százalékkal nőtt a felsőoktatásba sikeresen jelentkezők száma, továbbá a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területekre jelentkezők száma 34 százalékkal emelkedett.

Szólt arról, hogy a tudományos közösséggel konzultálva indítják útjára idén a Neumann János Programot, amelynek célja, hogy “a magyar innovációval a hazai hozzáadott értéket növelve” tisztelegjünk Neumann János előtt.

Közölte, három területen kell előrelépni: több kutató-fejlesztőre van szükség, növelni kell a vállalkozások innovációs potenciálját, valamint a szabadalmak számát is növelni kell, és mindehhez a Neumann János Program kilenc intézkedést javasol.

Az ülésen átnyújtották Karikó Katalin biokémikusnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának a BME és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen létrehozott kitüntetését, a Neumann János professzori címet.

Karikó Katalin – mint elhangzott – a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiáját alapozta meg felfedezésével, 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként a klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-Biontech Covid-19 vakcina.

Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője, miután átvette a Neumann János professzori címet Czigány Tibor rektortól (j) és Beck Györgytől, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnökétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepi szenátusi ülésén az egyetem aulájában 2023. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán
Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, Czigány Tibor rektor (j) és Beck György, a Neumann Társaság elnöke. Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin “munkásságát Neumann János örökségéhez méltónak érezzük, a Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS-Covid oltás is az egész emberiség életére hatással van” – fogalmazott Czigány Tibor rektor.

Karikó Katalin az elismerést megerősítő oklevél és plakett átvétele után a doktorjelöltekkel osztotta meg jótanácsait. Azt mondta, hogy olyan munkát válasszanak, amit örömmel csinálnak, és úgy fogalmazott: “valójában a pénz nem boldogít, alkotni, másokon segíteni, gyógyítani, tanulni, tanítani mind nemes feladatok, ezek adják az örömöt”.