Kopasz Bálint

Kopasz-Varga visszavágó Poznanban

Európa Helyi hírek Ország Sport Világ

Kopasz Bálint visszavághat Varga Ádámnak K-1 1000 méteren a péntektől vasárnapig tartó poznani kajak-kenu világkupán, amelyen 22 magyar versenyző indul.

A férfi kajakosok királyszámában az ötkarikás ezüstérmes Varga nyert két hete, a szegedi vk-n, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő szegedi-algyői, de győri színekben versenyző Kopasz pedig harmadik lett a szeles pályán. A lengyelországi viadal ebben a számban a válogató újabb fordulója lesz, nagy kérdés, hogy Kopasznak sikerül-e visszavágnia a Maty-éren elszenvedett vereségért.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a női kajakos számokban nem indít egyetlen versenyzőt sem a hét végi versenyen, a szakág számára a múlt hét végi szolnoki, illetve a június közepén esedékes szegedi válogató eredményei fontosak a nyári világversenyeken való indulás szempontjából, így mindenki az utóbbira fókuszál a következő hetekben.

A magyar szövetség honlapja alapján szintén kihagyja a vk-t a Szegeden bronzérmes Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes is. A szakág egyik legkeményebb száma egyébként elég foghíjas lesz Poznanban, a magyarok mellett a német és a spanyol egység sem indul. Nádas és Tótka K-2 500 méteren sem áll rajthoz, a Szegeden aranyérmes páros helyett Kurucz Levente és Balogh Gergely egysége indul, valamint ott lesz a Maty-éren ötödik Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó is.

Kétszáz egyesben Birkás Balázsnak és Kovács Márknak, ötszáz egyesben pedig Radics Krisztiánnak és az ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunornak lehet majd szorítani.

Női kenu páros ötszáz méteren a Szegeden negyedik Bragato Giada, Nagy Bianka, valamint a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kettős képviseli majd a magyar színeket. Balla Virág és Takács Kincső ezen a hétvégén csak az egyesre fog fókuszálni, mindketten C-1 200 méteren indulnak. A Gönczöl, Opavszky páros C-2 200 méteren is rajthoz áll majd, míg a Maty-éren két ezüstérmet szerzett Kisbán Zsófia ötszáz és ötezer egyesben bizonyíthat ismét.

Férfi kenu egyes 1000 méteren a Szegeden ötödik Adolf Balázs lesz az egyetlen magyar résztvevő. A háromszoros világbajnok emellett ötezer méteren idei második világkupa-győzelmére hajt. Ötszáz párosban ezúttal is a hazai világkupát megnyerő Korisánszky Dávid, Fekete Ádám duó, illetve a Fejes Dániel, Kollár Kristóf kettős száll vízre.

A poznani világkupán 39 ország sportolói vesznek részt. A magyar csapat szerdán utazott ki a helyszínre, a verseny pénteken az előfutamokkal veszi kezdetét. A döntőket szombaton és vasárnap rendezik.

Kajak-kenu világkupa – Négy magyar érem, közte egy arany a szombati döntőkben

A Poznanban induló magyar válogatott:

férfi kajak:
K-1 200 méter: Birkás Balázs, Kovács Márk
K-1 500 méter: Radics Krisztián, Hidvégi Hunor
K-1 1000 méter: Kopasz Bálint, Varga Ádám
K-2 500 méter: Kurucz Levente, Balogh Gergely; Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

női kenu:
C-1 200 méter: Takács Kincső, Balla Virág
C-1 500 méter: Kisbán Zsófia
C-1 5000 méter: Kisbán
C-2 200 méter: Opavszky Réka, Gönczöl Laura
C-2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka; Opavszky, Gönczöl

férfi kenu:
C-1 1000 méter: Adolf Balázs
C-1 5000 méter: Adolf
C-2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám; Kollár Kristóf, Fejes Dániel

Nyitóképen balról Kopasz Bálint, fotó: Frank Yvette