Tasó László Gúti erdő

Tasó László nagy lehetőségeket lát a Gúti erdőben

Helyi hírek

A Debreceni Régió Együttműködési Tanácsa turisztikai és sport, valamint egészségügyi és szociális munkacsoportjai 2023. május 19-én alakultak meg Debrecenben.

A Debreceni Régió Együttműködési Tanácsának 2023 áprilisában tartott soron következő ülésén a testület tagtelepüléseinek polgármesterei arra a megállapodásra jutottak, hogy alakuljanak munkacsoportok a tapasztalatcsere megkönnyítése érdekében.  2023. május 19-én a turisztikával és sporttal, valamint az egészségügyi és szociális kérdésekkel foglalkozó munkacsoportok alakultak meg, az előbbi Debrecen, Derecske, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Létavértes, Mikepércs, Nádudvar, Nyíradony, Püspökladány, Tiszafüred, az utóbbi pedig Debrecen, Derecske, Mikepércs, Nyíradony, Püspökladány és Vámospércs részvételével. A turisztikai és sport munkacsoportot Hajdúszoboszló, az egészségügyi és szociális munkacsoportot Vámospércs vezeti.

Amint azt dr. Kovács Gergely, Hajdúszoboszló alpolgármestere elmondta, városuk hagyományosan nagyon erős turisztikai célpont, s nagyon fontosnak tartják, hogy a Debrecen, Tiszafüred, Hortobágy és Hajdúszoboszló alkotta – egyes elemeiben is nagyon jelentős – turisztikai desztináció a szinergiákat kihasználva tovább erősödjön. A térség többi települése is rendelkezik olyan rejtett turisztikai kincsekkel, melyek a nagyobb célpontok szakmai segítségével, az együttműködés révén az eddiginél több vendéget vonzhatnak. Hajdúszoboszlón a sport szerepe is jelentős, és igyekeznek a sport az egészséges életmód és a turizmus ügyét összekapcsolni egymással.  Amint azt az alpolgármester megfogalmazta, Hajdúszoboszló nagyon örül ennek a kezdeményezésnek, s megtiszteltetés, hogy ennek a munkacsoportnak a koordinálója lehet. Tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel járulnak hozzá ahhoz, hogy ez a munkacsoport minél hatékonyabban tudjon működni, és akár mérhető, látványos eredményeket is elérjen a következő években.

Debreceni Régió Együttműködési Tanácsa

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere szerint a város óriási lehetőségek előtt áll az elkövetkezendő években, és az együttműködési tanácsnak az a célja, hogy ennek előnyeit ne csak Debrecen, hanem a vármegye többi településein élők is érezzék. Érezzék azt, hogy Debrecen olyan segítséget tud adni, ami miatt megéri a régióban és Hajdú-Bihar vármegyében élni és dolgozni. A most megalakult munkacsoportok esetében talán nem szorul magyarázatra, miért vezeti a turisztikait éppen Hajdúszoboszló. Az egészségügyi, szociális munkacsoport Vámospércs vezetésével pedig először is az egészségügyi alapellátásban hamarosan várható változásokra való felkészülést fogja segíteni. Széles Diána szerint nagyon fontos, hogy ezen a területen összehangolt képviselettel rendelkezzenek a vármegye települései. A munkacsoportok megalakulásához a helyszínválasztás is az ez utóbbi területen való azonnali eszmecsere lehetőségét szolgálta, hiszen a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) központjában éppen akkor zajló iskolai egészségügyi szűrési tevékenységgel is megismerkedhettek a résztvevők.  Ez a program országos tekintetben is egy jó gyakorlat, melynek tapasztalatai az együttműködési tanács tagtelepülésein is hasznosíthatók.

Debreceni Régió Együttműködési Tanácsa

A munkacsoportok alakuló ülésén részt vett Tasó László országgyűlési képviselő is. Mint elmondta, a debreceni régió egyik kiemelkedő turisztikai értéke a Gúti erdő, amely valamikor a város erdeje volt. Ez az erdő Tasó László választókerületének 16 településéből 15-nek a területét érinti. A politikus szerint eljött az ideje annak, hogy az erdőkkel, az erdős területeken található tavakkal kapcsolatos, eddig elmaradt jóléti beruházások sora elinduljon. Az emberek igénylik ezt, s az erdőknek hatalmas rekreációs erejük és turisztikai potenciáljuk van, ami a jövőben fel fog értékelődni. Tasó László – akinek van már EU-s pénzből épített lombkoronasétánya – úgy véli, hogy a debreceni régió turisztikai fejlődésének egyik fontos eleme lehet az erdő: maga a Gúti erdő, az erdei környezetben, szabad téren való tartózkodás, kikapcsolódás – az „erdőfürdő” –, a természetjárás, a túrázás, az erdei környezetben való sportolás.

– DMJV Polgármesteri Hivatal –