Szeged, Borfesztivál, borverseny, bor, Széchenyi tér

Pezsgő nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját az esőnapon

Gasztro Gazdaság Helyi hírek Ország Party Zone

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2019-es Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brutje nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját. Az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban, az 1995-ben indult rendezvény eddig talán legpocsékabb esőnapján.

A pezsgőt – amely a fődíjjal együtt elnyerte a Szeged város bora 2023 címet – 154 benevezett tétel közül választotta a legjobbnak a szakmai zsűri.

A legjobb vörösbor címet az Arad-Hegyalján gazdálkodó Balla Géza 2019-es Cabernet Franc-jának ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Három Halom Pincészet 2022-es Chardonnay-ját választották, a legjobb rozé pedig a szintén a Kunsági borvidéken termelő Vass Borászat 2022-es Cabernet Sauvignon Roséja lett.

A desszertborok közül a legjobbnak a Babits Borászati Kft. 2017-es Babits Tokaji Aszú 6 puttonyosát választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Vylyan Pincészet 2017-es Mandulása, egy hordószelektált cabernet franc kapta.

A kóstolók négy nagy aranyérmes bort választottak: a Babits Borászati Kft. és Balla Géza pincészetének díjazott remekei mellett a Tolcsva-Bor Kft. egy Tokaji 6 puttonyos aszúját és egy tokaji szamorodniját.

A Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén idén – az 1995-ös indulás óta a legtöbb – 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják a látogatókat.

Megnyílt a Szegedi Borfesztivál – nagykép

Hétfőn majdnem hiába várták, csak a legkitartóbbak mentek ki a Széchenyi térre, ahol szinte egész nap, szünet nélkül esett az eső, nem nagyon volt szükség a platánfák árnyára. Szerintem a nagyobb gyerekeknek utánuk is szólt az anyjuk borfesztiválra indulás előtt, hogy sapka, sál, kesztyű? És persze mindenek előtt: esernyő

Maximális tisztelet azoknak, akik a pocsék idő ellenére kíváncsiak voltak arra, kik vehetik át idén a díjakat Kovács Tamás alpolgármestertől és Rácz Attilától, a Városkép és Piac Kft. igazgatójától.

Fotók: Frank Yvette