Szegedi Járásbíróság

Tömeges szalmonella-megbetegedést okozott a fertőzött hústermékek forgalmazásával

Gazdaság Helyi hírek

A Szegedi Járásbíróság gondatlanságból elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétsége miatt 210 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a fertőzött hústermékeket értekesítő, korábban hentesként dolgozó vádlottat.

A nem jogerős ítélet lényege szerint a vádlott 2019. évben sertéshús feldolgozásával és étkezési célú hústermékek előállításával foglalkozott, amelyet kistermelői piacokon értékesített a vevőknek. A vádlott 2019. május közepe és vége közötti időszakban Szegeden található piacokon több alkalommal olyan húskészítményeket – füstölt disznósajtot, füstölt májast és abált vért – forgalmazott, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő, és értékesített a vevők részére. A vádlott ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsából, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett alapanyagokból állította elő a hústermékeket, továbbá hűtés nélkül szállította és értékesítette.

Mindezeknek köszönhetően az eladott termékekben egy ritka Salmonella kórokozó tenyészett ki, amely a húsárukból fogyasztó vevők közül 27 személynél súlyos gastroenteritis megbetegedést okozott.

A fertőzéssel járó tünetek egységesen 3-6 napig tartottak a megbetegedetteknél, akik közül négyen kerültek kórházba.

A Szegedi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya helyszíni ellenőrzést hajtott végre, a vádlott által hűtés nélkül forgalmazott, jelöletlen termékekből mintát vett. Ezekből a járványügyi hatóság ugyanazt a Salmonella kórokozót mutatta ki, amelyet a betegeknél is.

A vádlott a fenti időszakban olyan ártalmas közfogyasztási cikkeket hozott forgalomba a szegedi kistermelői piacokon, amellyel a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztette.

Mindezek miatt a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat gondatlanságból elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétsége miatt, amely bűncselekmény a törvény alapján egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bíróság a büntetéskiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, az idő múlását, míg súlyosító körülményként értékelte a megbetegedett személyek nagy számát.

A bíróság ítélete nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, ugyanakkor a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be.

Nyitókép: Frank Yvette