Őszibarack fesztivál Szatymazon

Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben a fagyok, Szeged környékén szélgéppel és öntözéssel is védekeztek

Gazdaság Helyi hírek Ország

Országszerte súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz 1, mínusz 7 Celsius-fokos éjszakái, és átmeneti melegedés után hétfőtől ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 Celsius-fok alatti értékek is előfordulhatnak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Úgy tűnik, Szeged és Szatymaz térsége megúszta az őszibarack fagykárt.

A honlapon közölt elemzésben azt írták: múlt héten pénteken többfelé 25 Celsius-fokot is mértek, majd több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe, keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul.

Hozzátették: az elmúlt napokban az ország délnyugat-északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 millimétert meghaladó csapadék, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb. A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt.

A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.

Hozzátették: a kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. Az ország más területein a gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyosabb károkat okoztak.

Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen – írták.

– Szerdára virradóra volt a legzordabb az idő, mínusz 3 fokos hideget kaptunk, a szélgép automatára van állítva és 3 óra 35 perckor bekapcsolt – mondta portálunk érdeklődésére Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-ter­mesz­­tők Szövetségének elnöke hozzátette, az öntözés ment egész éjszaka, és amikor fél 8-kor kiértek, már állt a gép.

Megtudtuk, előző nap stresszoldó permetezést végeztek az egész ültetvényen.

Az előzetes vizsgálat alapján inkább rügykárt szenvedtek Szatymaz környékén, mint fagykárt. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, a rügykár még nem jár terméskieséssel, mert így is, úgy is ritkítani kell. Azt viszont hangsúlyozta Gyuris Mihály, két-három hét kell, hogy igazán biztosat lehessen mondani a fagykárról – ezen a termőtájon mínusz 5 fok volt a leghidegebb.

A folytatásban átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés érkezik és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Felénk valamivel enyhébb lesz az idő.

Nyitókép: felénk nem igazán fagyott el az őszibarack. Fotó: Frank Yvette