Szeged, Angyali üdvözlet, múzeum, Móra Ferenc Múzeum, kiállítás, festmény

Hazatért a Móra Ferenc Múzeumba az Angyali üdvözlet

Európa Helyi hírek Kultúra Ország

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban. A festményt rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást tartottak az olaszországi tárlatról.

Néhány nappal ezelőtt visszatért Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című tondója a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A különleges sorsú alkotás november óta a római Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza az örök városba.

A késő-reneszánsz festő alkotása március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. A római tárlat fogadtatásáról, az alkotás eredetének körülményeiről ma délután tartott előadást Szabó Tamás restaurátorművész, az olasz kiállítás kurátora.

A szegedi Angyali üdvözlet visszatért Rómába – fotók a kiállításról

A Szegedi Angyali üdvözlet című tondó kalandos utat járt be. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe 1925-ben került, majd 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok megerősítették, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak.

Mai tudásunk szerint az alkotás Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkái során hagyhatta el Rómát.

Fotók: Frank Yvette