Csízy László villamosmérnök

Computer art és ősszámítógépek az Agóra újranyitó informatikai múzeumában

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

A téli szünet után márciustól újranyit a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető.

Csízy László a magyarországi számítógépes grafika egyik úttörője, a hetvenes-nyolcvanas években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen dolgozó Csízy László alkotásai mellett számos, a pályája során használt komputert is kiállítanak majd Szegeden.

Csízy László villamosmérnök a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotója. A művész nem hisz a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2023. március 11-én, szombaton 11 órakor megnyíló Programozott grafikák tárlatot rendező Neumann Társaság is így van ezzel: szeretné a művészetet összekapcsolni a technikával, az informatikai örökséggel. Ennek jegyében az időszaki tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépeket is is bemutatják. A látogatók megtekinthetik majd többek közt a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is.

A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében.

Mivel 2023. március 5-étől a Neumann Társaság ugyancsak az Agorában működő Informatika Történeti Kiállítása is újranyílik, a látogatók a mintegy 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon a hazai informatika teljes történetét feldolgozó gyűjteményt is át tudják tekinteni.

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről – versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés -, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.