Szegedi Biológiai Kutatóközpont

A gombák soksejtűségének vizsgálatára nyert európai támogatást Nagy László, az SZBK kutatója

Egyetem Európa Helyi hírek Ország

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) támogatásával – közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Az ERC kedden nyilvánosságra hozott döntése alapján Nagy László, az SZBK Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportvezetője immáron második ERC grantjét kezdheti meg az intézet falai között. A kutató a 2017-ben elnyert ERC Starting Grant után pályázott a Consolidator Grantre, ami világszínvonalú munkát tesz lehetővé a szegedi kutatócsoport számára.

A Lendület Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport a gombák evolúciójának vizsgálatára, valamint az ehhez kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási kérdések megválaszolására fókuszál.

A most elnyert ERC-pályázat témája a gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozása, ami a biológia néhány nagy megoldatlan problémájához kapcsolódik és izgalmas alkalmazott kutatási és fejlesztési lehetőségeket hordoz magában.

Nagy László az elmúlt években az ERC- és a Lendület-pályázatok segítségével létrehozott csoportjával olyan eredményeket ért el, melyeket a világ rangos, vezető folyóirataiban publikáltak, számos nemzetközi kollaborációs partnerrel ápolnak intenzív kapcsolatot, és világszinten a gomba genomika egyik vezető műhelyeként tartják számon őket.

Munkájukkal több áttörést értek el a gombák evolúciójának megértésében, valamint olyan kompetenciákat és referencia-adatbázisokat építettek ki az SZBK-n belül, amelyek által első ízben válik lehetővé a gombák evolúciójával kapcsolatos néhány nagy nyitott kérdés megválaszolása.

A csoport új kutatási projektje arra keresi a választ, hogy milyen genetikai változásoknak köszönhetően jelent meg, majd az élesztőszerű és a gyakran kórokozó dimorf gombákban miként veszett el vagy redukálódott a soksejtűség.

Azt is vizsgálják, milyen törvényszerűségek állnak a gombák komplex struktúráinak differenciációja mögött.

Az ERC támogatása lehetővé teszi, hogy a kutatócsoport a már jól bejáratott nagy áteresztőképességű módszerek mellett még jobban elmélyüljön a funkcionális genomikai, genetikai és mikroszkópiás eljárásokban is. Az alapkutatáson túl, a tervezett kísérletek fontos eredményeket hozhatnak a manapság robbanásszerűen fejlődő gombaalapú bioműanyagok, valamint a gombatermesztés területén. E területen különösen nagy érdeklődés övezi a csoport munkáját Ázsiában, ahol a gombák étkezési és gyógyászati felhasználása – és ennek következtében kutatása is – rendkívül elterjedt.

Az ERC Consolidator Grant elnyerése nemcsak pénzbeli, hanem egyben szakmai elismerést is jelent Nagy Lászlónak és kutatócsoportjának, amellyel az Európai Unió élvonalába rangsorolják őket.

A támogatással olyan szabad, világszintű kutatást tudnak Magyarországon végezni, amellyel képesek a tudományterületükön belüli pozíciójukat tovább erősíteni – hangsúlyozzák a közleményben.

Az ERC kedden közzétett közleménye szerint összesen 321 kutató nyerte el az ERC 2022-es Consolidator Grants támogatását, ők összesen 657 millió eurós (több mint 250 milliárd forint) támogatásban részesülnek. Magyarországról Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója nyert még támogatást ebben a kategóriában.

Nyitókép: Frank Yvette