Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket

Helyi hírek Kultúra Ország

Fagler Erika zenepedagógus és Borovics Tamás színművész kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat, az elismeréseket pénteken adták át a Tisza-parti városban, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Binszki József  alpolgármester úgy fogalmazott, a magyar kulturális élet az elmúlt évtizedek legnehezebb napjait szenvedi el, a koronavírus-járvány után most az energiaválság miatt kellett intézményeket ideiglenesen bezárni.

Az önkormányzat – ahogy a pandémia idején – most sem csökkenti a kultúrára fordított támogatások összegét. A válságban még fontosabb megvédeni és megerősíteni Szeged egyedülálló, sokszínű és szabad kulturális életét. Hiszen éppen az adja meg a város különleges karakterét, máshoz nem hasonlítható hangulatát – hangsúlyozta a politikus.

Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója mintegy hat évtizede szolgálja elkötelezetten a zenei nevelés ügyét Szegeden. Szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként jelentős mértékben gazdagította a város kulturális életét. Erdős Jánossal szoros együttműködésben negyedszázad alatt felvirágoztatták a városi gyakorló iskolában a kodályi nevelési elveken nyugvó ének-zenei tagozatos képzést. Kórusaikkal Európa számos országába juttatták el a szegedi kóruskultúra jó hírét, szakmódszertani és ismeretterjesztő írásai énektanár-generációk szemléletét alakították.

Borovics Tamás Békéscsabán, a Jókai Színház Regionális Színházművészetért Alapítvány színiiskolájában végzett. 1997-től szerződött Szegedre. A városban eltöltött negyedszázad alatt szezonról szezonra bizonyította, hogy a színház szereposztásainál megkerülhetetlen a neve. Az intézmény prózai tagozatának meghatározó, vezető személyisége. Rendszeresen játszik játékfilmekben, televíziós produkciókban, sorozatokban. A város közönsége kitüntető szeretetével, közönségdíjakkal több ízben elismerte kiemelkedő teljesítményét.

Az ünnepségen Kölcsey-éremmel ismerték el Réti Attila operaénekes, Goldmann Júlia író, Czene Zoltán dramaturg, Balogh Sándor szobrászművész, Kollár József népművelő, Csizmadia Edit helyismereti könyvtáros, Frauhammer Krisztina néprajzkutató, Tasnádi Gáborné idegenvezető, múzeumi önkéntes és Hajduné Gabnai Klára kórusvezető, a Hammido Alapfokú Iskola alapítójának tevékenységét.

Az ünnepség előtt Petőfi Sándor és a Himnusz születésének bicentenáriuma alkalmából a szegedi kulturális intézmények munkatársainak részvételével villámcsődületet tartottak a Dóm téren. Több százan énekelték el közösen a Himnuszt, és a Fogadalmi templom előtt felsorakozva egy nemzeti színű 200-as számot formáztak. Minderről itt nézheti meg a Szeged Televízió drónvideóját.

(MTI)

Nyitóképen a díjazottak, a fotó forrása Binszki József közösségi oldala