Halvásár a Mars téren

Szezonja van a halnak, fogy is rendesen a Mars téren

Gasztro Gazdaság Helyi hírek Ország

Lassan, de biztosan egyre több halat eszik a magyar, igaz, leginkább karácsony körül és felénk a Szegedi Halfesztivál időszakában. Jó hír, hogy kevésbé drágult egy év alatt, mint az élelmiszerek átlaga persze így sem olcsó.

Karácsony előtt mindig hosszú a sor az Irén csarnokban, a Mars téri halüzlet előtt, mi is beálltunk – információért. Előttünk egy idősebb hölgy pontypatkót vásárolt, szerintem a kelleténél többet válogatott, mert egészen szép volt az elé tett kínálat is. Az eladó hölgy türelmesen viselte – végül lemérte és 4190 forintért számolta kilóját.

A pult előterében volt egy csengő is, normál üzletmenetben ezzel jelezheti a vásárló az éppen hátul dolgozó alkalmazottnak, hogy vevő érkezett – erre mostanában, a karácsony előtti csúcsban nincs szükség.

– Körülbelül 25-30 százalékkal drágább nálunk minden, mint egy évvel ezelőtt volt – mondta érdeklődésünkre Sóti József tulajdonos. Az már mi tesszük hozzá, hogy ez elmarad az élelmiszerek 40 százalék feletti áremelkedésétől. megtudjuk valamivel gyengébb is a forgalmuk, mint az elmúlt karácsony előtt, de azért nem panaszkodnak.

Előrendelést csak december 10-ig tudtak felvenni, ez így volt a korábbi években is.

– Ami legjobban fogy az a pontyfilé és a -szelet, és sláger még a megfizethető afrikai harcsa – árulja el a szakember. Azt is megtudjuk, hogy legdrágábban a kecsegét adják, kilója 12 ezer 790 forint, de ez csak előrendelésre van, csak úgy, készletre nem vásárolnak.

– A nemes hal egy Pécshez közeli tenyészetből érkezik, ez már egy régi kapcsolat. Sóti Józsefnek van egy visszajáró vevője, idén történetesen 5 kiló kecsegét rendelt és vitt el – fizetés után.

Természetesen a ponty és a kecsege között is kínálnak halat, különböző árfekvésben. A magyar szürke harcsa kilója 6790 forint, a tisztított törpeharcsáé 4890. Az utóbbi szívesen viszik, elég macerás házilag konyhakészre varázsolni, nagyon tud szúrni a tüskéje a máskülönben invazív halfajnak.

Máshol is szépen fogy ilyenkor a hal a Mars téren, a Sótiékkal szemben működő sütödében is nagyobb a pörgés. Ilyenkor a helyben fogyasztás mellett felpörög a nyers/konyhakész hal forgalma is – és halászlé is kapható.

halfogyasztás

Magyarországon az évek alatt lassan emelkedett a halfogyasztás. Míg 1990-ben 2,5 kiló halat fogyasztott el átlagban egy magyar ember, addigra ez 2020-as évekre 6,5 kilóra emelkedett. A világátlag halfogyasztásban 18-22 kilóra tehető, az első helyen a japánok állnak, akik egy év alatt 70 kilót fogyasztanak el.

Frissítés:

Cikkünk élesítése után nem sokkal adott hírt az MTI arról, hogy Nagy István szerint lesz elég hal az ünnepekre. Az agrárminiszter hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban kiemelte: a karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, de van, ahol 60-70 százalékot is kitehet.

A haltermelők többsége okosan, “jó gazda módjára” optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között: egyes tavakat fel sem töltöttek, a nem teljesen feltölthetőket pedig kisebb egyedsűrűséggel népesítettek be – ismertette a miniszter, jelezve: bár ezzel csökkent a megtermelt hal mennyisége, hatékonyan minimalizálni tudták az elkerülhetetlen veszteségeiket.

A hazai haltermelésen és a hazai előállítású halak fogyasztásán belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa. Kiemelte a miniszter az intenzív haltermelés gyors térnyerését: míg 2013-ban ennek részaránya 15 százalék volt, mára 24 százalékra nőtt. Az intenzív akvakultúrában termelt étkezési hal 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki: e faj termelése 2013-óta megduplázódott, 2050 tonnáról 4108 tonnára.

Jelenleg ezzel Magyarország az EU legnagyobb afrikaiharcsa-termelője.

Jelentős figyelmet szenteltek a halhús minőségének, a minőségi termékek elismerésének. 2020-ban és 2021-ben négy magyar haltermék – a Szilvásváradi pisztráng, az Akasztói szikiponty, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty – európai földrajziárujelző-oltalmat kapott, idén pedig a Balatoni hal önálló márkaként jelent meg a hazai piacon.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!