Joe Biden

Az amerikai félidős választásokról beszélgettek a Debreceni Egyetemen

Helyi hírek

A sokak által előrejelzett vörös hullám, azaz a Republikánus Párt áttörése nem következett be. Az elnöki ciklusok félidőjénél megtartott választásokon az elnök pártja általában rosszul teljesít, de most évtizedek óta a legjobb teljesítményt érte el – állapították meg egy konferencián a Debreceni Egyetemen.

A beszélgetés résztvevői rámutattak, hogy a sikeresnek tekinthető Covid-járványkezelés mellett Biden elnök felsőoktatást érintő kezdeményezései jelentős népszerűségnek örvendtek. Ezek keretében jelentősen csökkentette az eladósodott, diákhitelt felhalmozó állampolgárok terheit.

A Republikánus Párt gyengélkedése a párton belüli Trump-pártiak és ellenzőik belharcára vezethető vissza, ami megosztotta a pártot. Két érdekes folyamat is megfigyelhető volt: korábban republikánus-pártinak tartott állomokban tudtak úgy nyerni a demokraták, hogy aktivizálták a korábban passzív őshonos kisebbségek (indiánok) nagy részét. Ez Biden elnök kinevezési politikájának köszönhető, aki indián döntéshozót is nevezett ki elnökége alatt. A másik érdekes eredmény egy korábbi demokrata fellegvárban aratott republikánus győzelem volt, ahol az állampolgárok több mint 11%-ának volt lengyel vagy ukrán felmenője, így a szokatlanul oroszbarát demokrata jelölt elbukott a választáson. 

Végül csak a képviselőházban jutott vékony többséghez a Republikánus Párt, a Szenátusban maradt a demokrata többség.