Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, verseny

Karikó Katalin nyitotta meg a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Egyetem Európa Helyi hírek Ország Világ

A Szegedi Tudományegyetem 11. alkalommal rendezi meg a kétnapos Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt 2022. december 8-án és 9-én. A verseny témájának központi eleme Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 85. évfordulója, valamint a magyar Nobel-díjasok munkájának utóélete. Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, és az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2017-2021 között. A megmérettetésen 50 magyarországi és határon túli középiskolás csapat, mintegy 200 diák és felkészítő pedagógus vesz részt.

A versenyt Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutató professzora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg ma délelőtt 11:00 órakor az egyetem Dugonics téri központi épületének dísztermében. A „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállítás Ady téri megnyitóját követően az SZTE díszdoktora köszöntötte a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre összesereglett több mint kétszáz diákot, a mentorokat és a tanárokat.

Motivációiról beszél, arról, hogy egy 10 ezres kisváros nádfedeles házában töltötte a gyerekkorát, az utcai kifolyóról hordták a vizet, nem volt hűtőszekrényük és 10 éves korában nézett először TV-t. Nagy álma volt, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozhasson, ami meg is történt, ám onnan később elbocsátották. – Többször is elküldtek, legutóbb 9 évvel ezelőtt, mondván, támogatás nélkül ne kísérletezgessek – emlékezett vissza, hozzátéve, az elbocsátás mások döntése, a magunké pedig az, hogy újra tudjuk kezdeni. Neki sikerült, és úgy véli, ha legutóbb nem szüntetik meg az állását, akkor nem született volna meg az új vakcina sem.

Fotók: Frank Yvette