A robotikához csinál kedvet a gyerekeknek a ságváris tanító – elismerték a munkáját

Egyetem Európa Helyi hírek Kultúra Ország Világ

A Neumann Társaság novemberi szokásos éves konferenciáján adta át tizenhat kiemelkedő hazai informatikus szakembernek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. Özvegy Judit a szegedi Ságvári általános iskolában a legkisebbeknek csinál kedvet a robotikához, munkáját Tarján-emlékéremmel ismerték el.

Küldetése szerint a Neumann Társaság GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban: ennek jegyében zajlott a társaság éves konferenciája, amelyen Bojár Gábor, a Graphisoft alapítójának megnyitóbeszéde mellett több érdekes szakmai előadás is elhangzott.

A Neumann Társaság minden évben az IVSZ-szel és az Informatika a Társadalomért Egyesülettel közösen ítéli oda a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő díjat, melyet idén Stöckert Gábor, a Telex.hu újságírója vehetett át. Idén egy Informatikai Újságírói Életműdíj kiadásáról is döntött a zsűri, amellyel Sziebig Andrea, az IT-Business szaklap korábbi főszerkesztőjének több éves munkáját ismerték el.

2022-ben három hazai szakember életpályáját ismerte el a társaság nevét viselő életműdíjjal az NJSZT.

Juhász István – nyugdíjas matematika-fizika szakos középiskolai tanár, nyugalmazott egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Az elmúlt évtizedekben több mint 70 hazai és nemzetközi informatikai és módszertani konferencia szervezésében vett részt, több szak- és tankönyvet írt és lektorált.

Kázsmér János, a Videoton egyik vezetőjeként meghatározó szerepet játszott a magyar számítógépipar fénykorában. 1963-1989 között a székesfehérvári telephelyű Videoton és jogelődjei vezető munkatársa volt: 1968-től a Videoton Számítástechnikai Gyár, 1971-től a Videoton Fejlesztési Intézet igazgatója, majd 1985-től a Videoton Elektronikai Vállalat és a Videoton Ipari Rt. elnök-vezérigazgatója.

Tar József – egyetemi tanár, Óbudai Egyetem Tudományos karrierje során számos innovatív fejlesztésben részt vett: matematikai megközelítése a robotikai kutatások során egyedi fejlesztések egész sorához vezetett, részt vett a Fuzzy metodológia magyarországi meghonosításában, az NJSZT berkein keresztül is.

Hárman Neumann-, ketten-ketten Kalmár-, illetve Kemény János-díjat kaptak. A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó négy szakembert szakembereket díjazta. Köztük Özvegy Judit tanítót, aki az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola pedagógusaként a legkisebbeknek csinál kedvet a robotikához. Kisdiákokból álló csapata a dániai Aarhusban lett bajnok egy WRO-hoz – Robotikai Világolimpiához – kapcsolódó nemzetközi versenyen 2019-ben.

Özvegy Judit egy vakvezető robotkutyát épített a diákjaival – és ez a robotkutya nemzetközi szenzáció lett a WRO egyik versenyén, majd a Neumann Társaság múzeumában is bemutattak. A tanítónő azóta is együttműködik a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorával, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításával: segíti Kutatók Éjszakája rendezvényeket, robotika szakköröket vezet. Elismerése jó példa arra, hogy az általános iskolai tanításba is integrálhatóak a robotikai, IT ismeretek.

A csoportképen balról a negyedi Özvegy Judit. Fotó: Márkus Zsolt László