Ifjú programozók versenyeztek Szegeden a TIK-ben

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország

A HACKATHON egy közösségi informatikai – programozási problémamegoldó show, amelynek során a résztvevő csapatok innovatív megoldásokkal állnak elő egy valós, létező dilemma vagy kihívás megoldására.

November 17-én a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter rendezte meg a HACKATHON PARTISCUM 2022-t. Az eseményre középiskolás és egyetemista csapatok is nevezhettek, akik a versenyen megoldásaikkal kreativitásukat, prezentációs képességüket, programozói tudásukat mutathatták meg, valamint új technológiai megoldásokkal is előjöhettek.

A versenyre két kategóriában lehetett nevezni:
– a 4-hetes feladat megoldó versenyen az R&R Software Zrt. szponzor által megfogalmazott valós problémára kellett a csapatoknak megoldást találni. A meghirdetett üzleti feladat a „Computervision alapú intelligens képességek fejlesztése vállalati értékesítési megoldásban” volt.
– csütörtökön a pörgős, 3 órás sprint versenyen egy adott problémára a helyszínen kellett kidolgozni egy megoldás koncepciót, létrehozni egy architektúra vázlatot és egy proof of concept-et.

A rendezvényt az Ady téri TIK-ben Dr. Gyenizse Pál, a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter elnöke nyitotta meg 9 órakor, majd szponzori bemutatók következtek.  A Sprint feladatokat 10 óra után Tóth Attila – YesIT Kft., Knezevics Viktor – YesIT Kft. és Vig Dávid – AmSmart Technologies Kft. ismertette majd, elkezdődött a verseny. Ezzel párhuzamosan a 4-hetes feladatok kapcsán megtörténtek a csapatok – Infinity, BNK, 429 – pitch bemutatói.

Ebéd után a sprint verseny csapatainak pitch bemutatói, majd az oklevelek átadása következett. Az indulók: Zeusz, Khaosz, Poszeidon, Urak.Club, Geniusz, Árész, Infinity, The Code of Duty és a 429.

A 4-hetes feladat kiírás főtámogatója az R&R Software Zrt., a Sprint verseny fő támogatója a Scolia Technologies Kft. volt. Emellett több cég ajánlott fel különdíjakat, így a P92 IT Solutions Kft., a Porta Novum Nonprofit Kft., a Rotary Club Szeged Dóm Egyesület és a Csiha Innovációs és Technológiai Zrt.

A rendezvény társszervezője az INPUT Program, a Szegedi Tudományegyetem és a YesIT Kft. volt, a verseny ideje alatt a Scolia Technologies tartott demo bemutatót az automatikus pontszámító megoldású fém nyilas darts tábláján.

Az R&R Software Zrt. által megfogalmazott valós üzleti problémára hárman mutattak be megoldást. A szakmai zsűri döntése alapján a “Leginnovativabb Csapat” díjat az Infinity csapatnak ítélték oda. A szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumból érkezett csapat tagjai: Bővíz Dániel, Tulkán Dávid, Miszori Gergő, Gosztolya Gergő, Hárs Kende, Ferenc Szabolcs és Gergely Máté. A “Legeredetibb Ötlet” díjat a 429 csapat nyerte el, tagjai Joób Gréta Olívia és Kálló Domonkos, ők az SZTE hallgatói.

A 3 órás sprint verseny csütörtökön kihirdetett feladatai a fenntarthatósági témákra keresték a megoldást a versenyző csapatoktól. A legjobb pitch díjat, Miszori Gergő kapta az Infinity csapat tagjaként – a díjat a Porta Novum Nonprofit Kft. ajánlotta fel.

A legjobb női előadó díjat Fazekas Noémi érdemelte ki az ÁRÉSZ Csapat tagjaként, ő a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium diákja. A díjat a Csiha Innovációs és Technológiai Zrt. ajánlotta fel.

A leginnovatívabb csapat díjat a The Code of Duty csapat nyerte el, Rózsa Zsombor, Sahin-Tóth Gábor, Takács Vajk, radnótis diákok – az ajánékot a Rotary Club Szeged Dóm ajánlotta fel.

A sprint verseny különdíját az Urak.Club csapat nyerte, Szöllősi Krisztián, Veszelovszki Ádám és Molnár Máté a szegedi Dériben tanul – a díjat a P92IT Solutions Kft. ajánlotta fel.

A sprint verseny fődíját is a radnótis Infinity csapat érdemelte ki. A Scolia Technologies által felajánlott ajándék egy komplett automatikus pontszámító rendszer fém nyilas dartshoz, táblával, falvédővel. Ezzel teljesen automatizáltan lehet darts játékokat játszani akár helyben, akár online, más Scolia felhasználókkal.

Kovács András

Nyitókép és szövegközi galéria: Kovács András, a lenti nagy galéria fotóinak forrása a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter.