Tiszavirág Sportuszoda Szeged

Zavar az erőben: mégis bezár a Tiszavirág Sportuszoda

Gazdaság Helyi hírek Ország Wellness

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő csütörtökön adott hír közösségi oldalán arról, hogy kormányzattól közel 70 millió forintot kapott Szeged, s ezzel az önkormányzat tovább üzemeltetheti a Tiszavirág Sportuszodát. Ami a tervek – és a közgyűlési döntés – szerint december 19-étől lett volna zárva. Addig, ameddig a kapott pénzért cserében most amúgy is köteles lenne nyitva tartani a város.

– Közel 70 millió forintos rendkívüli rezsitámogatásról döntöttek Szeged részére, a kapott forrásból az önkormányzat tovább üzemeltetheti a Tiszavirág Sportuszodát. Az utolsó negyedévre kapott rezsitámogatás hatalmas segítség minden szegedi számára, az úszni tanuló gyermekeknek, sportolóknak, családoknak egyaránt írta a politikus.

Az üggyel kapcsolatban Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a szeged.hu portálnak azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatnak megküldött, 70 millió forintról szóló kormányzati támogatási szerződésben az áll, hogy 2022. december 18-áig nyitva kell tartania az önkormányzatnak a Tiszavirág Sportuszodát, ahogy eredetileg is tervezték.

– Az önkormányzatnak küldött levelében arról tájékoztatott Schmidt Ádám államtitkár, hogy még nem döntöttek a 2023-as évre vonatkozó támogatásról. Ennek megfelelően érvényben marad az októberben hozott közgyűlési határozat: 2022. december 19-étől 2023. március 3-áig zárva lesz a Tiszavirág Sportuszoda, miután az Etelka sori sportlétesítmény üzemeltetése a megemelkedett rezsiköltségek miatt jövőre havi 100 millió forintba kerül – hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester, nyomatékosítva, hogy miután a 2023-as év támogatásáról még nem esett szó, így hatályban marad az a közgyűlési határozat.

Mint ismert az Orbán-kabinet kormányhatározatban kötelezte a településeket energiaköltségük 25 százalékos csökkentésére. Ennek eleget tettek Szegeden, megküldték a kormánynak az erre vonatkozó intézkedési tervet. Ha nem is teszi világossá, de erősen árnyalja az ügyet két ma megjelent MTI hír. – Kormányzati támogatás segítségével újranyit az október elején, a megemelkedett távhődíjak miatt ideiglenesen bezárt Eissmann Városi Sportuszoda Nyíregyházán – tette közzé közösségi oldalán a város polgármestere pénteken. Ma el is kezdődhetett a medencetér és a medencék felfűtése, így hétfőn a Nyíregyházi Sportcentrum úszó szakágának edzéseit is megtartják az uszodában.

Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ugyancsak ma közölte, hogy a kormányzati segítségnek köszönhetően 77 létesítmény garantálja azt a következő hónapokban, hogy nem csupán a felnőtt és utánpótláskorú versenyzők készülhetnek tovább zavartalanul, hanem a 20 ezer gyerek úszásoktatásának keretet adó Úszó Nemzet Program is folytatódhat.

– Összesen 30, a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott nagyobb komplexum és tanuszoda, valamint 47 önkormányzatok vagy egyesületek által üzemeltetett létesítmény várja továbbra is a medencés sportágak képviselőit – írták.

Fontos, hogy a szövetség a következő hónapokról beszél, miközben – információk szerint – 2023-ra még nincs “kőbe vésett” támogatás. Az, hogy Szeged mire fordítja a nem várt 70 milliót, még nincs információnk, helye bizonyára bőven van a pénznek. A legelegánsabb talán az lenne, hogy ennyivel meghosszabbítaná a nyitvatartást, de a támogatás január közepéig sem futná, utána pedig még sok a bizonytalanság.

Persze nem olyan időket élünk, hogy az eleganciát számon lehetne kérni. – Természetesen minden plusz támogatásnak örül Szeged város önkormányzata. Annak ellenére is, hogy kicsit furcsálljuk, hogy a kormánynak eszébe sem jut a közvilágítás és a tömegközlekedés, valamint a bölcsődék, óvodák és szociális intézmények fenntartására pénzt adni – nyilatkozta Kovács Tamás.

Nyíregyházán gyorsabban történtek a dolgok, nagyobb volt az ijedtség és már október elején bezárták az uszodát. Most felfűtik és újranyitják.

Magyarország, én így szeretlek!

Kovács András

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!