Kivi Szegeden

A szegedi belvárosban is szépen terem a kivi

Gasztro Gazdaság Helyi hírek

Szegeden a Dugonics utca 35. számú ház udvarán a negyedik emeletig nőtt fel a kivi. Ilyenkor ősszel szüretelik a termést a lakók.

Zoltai Attila még 1993-ban ültette a piacon vásárolt kivi tövet, amit Dugonics téri társasházuk udvarán, az épület tövében tett a földbe – a bokor évek alatt a negyedik emeletig nőtt fel. Négy éve ugyan egy vihar leszakította és megtépázta, de gyorsan regenerálódott és továbbra is több kilónyi terméssel ajándékozza meg szüreti időben a lakókat.

A kivi az egyik legegyedibb gyümölcsfajta, különleges ízének köszönhetően sokak kedvence, és a legtöbben magában, gyümölcssalátában, vagy turmixként fogyasztják. Dél-Kína nemzeti gyümölcse, a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz.

Már Magyarországon és Szegeden is keresik az öntermékeny kivi növényt a vásárlók. A biztos terméshez külön cserépben Tomuri kiwi és másikban Hayward kiwi ajánlott. Egy egzotikus növényekkel teli kert októberben és novemberben van teljes szépségében, ekkor roskadoznak igazán a kivilugasok.

Milyen hely kell a kivinek? Meleg, déli fekvésű házfal körüli helyre, védett udvarokba valók, a huzatos hely nem jó a gyümölcsnek. Őszi vásárlásnál nem lesz elég idejük hogy a földbe begyökeresedjenek, így legjobb, ha nem ültetjük ki, hanem világos fagymentes helyen tartjuk őket az első télen. Tavaszi vásárlásnál a fagyok elmúltával kiültethetjük, és utána kint is hagyhatjuk véglegesen őket – mínusz 20 fokig fagytűrő a kivi.

Fotók: Frank Yvette