Lótusz napok a füvészkertben

Családi nappal ünnepli 100. évét az SZTE Füvészkert szombaton

Egyetem Helyi hírek Kultúra

2022. október 8. szombaton ünnepeli a Füvészkert 100. születésnapját, az eseményt fotókiállítással, gyermekműsorral, pecsétgyűjtő játékkal, a Kezes-lábas játszóház különleges játékaival és zárásként a Kaláka együttes koncertjével szeretnék emlékezetessé tenni.

1922-ben, a kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor a város húsz kataszteri hold szántóföldet ajándékozott a füvészkert létrehozására. Az alapító igazgató, Győrffy István az újszegedi terület betelepítését 1925-ben kezdte el gyűjtőutak anyagának felhasználásával. 1928-ban artézi kutat fúrtak, 1929-30-ban növénynevelő üvegház épült, 1931-ben készült el az első tó.

A jelenleg több mint 17 hektáros területű füvészkertben a gyűjtemények fenntartása, gyarapítása és az oktatási tevékenység mellett fontos ismeretterjesztő munka is folyik, részben a különféle tematikus rendezvények keretében, melyek közül a legnépszerűbbek a nyári lótusz, illetve levendula napok.

Szombaton az intézmény századik születésnapján a gyerekeket pecsétgyűjtő játék, interaktív koncert, játszóház várja. Az érdeklődő vendégeknek szakemberek mutatják be a kert értékeit, kora délután 100 év – 100 fotó címmel nyílik természetfotó-kiállítás, majd a Szegedi Nemzeti Színház művészei olvasnak fel néhányat a centenárium alkalmából kiírt egyetemi verspályázatra érkezett művek legjobbjaiból. A programokat délután a Kaláka együttes koncertje zárja.

10.00-16.00 – Pecsétgyűjtő játék

11.00 – Kertvezetés

11.00 – Az utazás – A 7mérföldes Együttes interaktív zenés gyermekműsora

13.00 – 100 év – 100 fotó Természetfotó kiállítást az „Év természetfotósa” címet többször elnyert Kármán Balázs fotóművész nyitja meg

14.00 – Születésnapi köszöntő és szülinapi zsúr

Az SZTE Kulturális Iroda által a 100 éves Füvészkert tiszteletére kiírt Egyetemi Verspályázatra érkezett pályaművekből olvas fel Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház két színművésze.

Az eseményen köszöntőt mond Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének főtitkára és Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkert igazgatója.

A hivatalos program zárásaként 15.00 órakor Kaláka koncert kezdődik.

Nyitókép: Frank Yvette