SZTE kutatás

Gazdag programmal érkezik a Kutatók Éjszakája az SZTE-n

Egyetem Helyi hírek

A Kutatók Éjszakájához a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik. Az esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

Idén is nagy dobásra készül az SZTE a Kutatók Éjszakáján, szeptember 30-án és október elsején. Szeged és Hódmezővásárhely mellett, idén Baján is várja a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat és családokat. Mintegy 500 oktató, kutató, csaknem 400 programjából választhat ki-ki a maga érdeklődési területének megfelelően.

Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézete a mágia iránt érdeklődőket várja a Varázslatok élelmiszerekkel elnevezésű programján, amely során érdekes fizikai kísérleteket végezhetnek majd a résztvevők élelmiszerekkel, illetve saját lávalámpát is készíthetnek, akár már az óvodások is, természetesen szülői felügyelettel.

Mutasd a DNS-t, megmondom, ki volt! – az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézetének bűnügyekhez kapcsolható tudományos tevékenységébe enged bepillantást. Lesz nyomkeresés, igazságügyi genetikai vizsgálat a gyakorlatban, melynek során kiderül, hogy lehet valakit – például egy bűntett elkövetőjét – azonosítani a DNS alapján.

Saját ujjlenyomataikat készíthetik el és elemezhetik szakemberek segítségével, akik részt vesznek a TTIK Embertani Tanszék Árulkodó ujjlenyomatok programján.

Idén a Kutatók Éjszakáján, máskor nem látogatható helyek nyílnak meg az érdeklődők előtt. Ilyen többek között az SZTE Baján található csillagvizsgálója, ahol vetítések, előadások és szabad ég alatti távcsöves bemutató szerepel az est kínálatában.

Oktatók, kutatók és hallgatók mutatják be az SZTE tudományterületeit idén is, változatos és mindenki számára közérthető, izgalmas módon. Lesznek laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig, ráadásul minden program ingyenes.

– Egész évben célunk – ebbe ez az esemény is tökéletesen illeszkedik, – hogy népszerűsítsük a tudományt a fiatalok körében, minél több hallgatót vonzzunk erre a szép területre, a tudomány világába, egyetemünkre. A világ problémáira a kutatók adják meg a megoldásokat, legyen szó akár a pandémiáról, aminek világszintű kezelésében éppen egy volt szegedi egyetemi hallgató, aki jelenleg az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin játszott kulcsszerepet – mondta el Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információi mellett – leírások, időpontok, helyszínek, előadók – lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető.

Az SZTE programjai itt találhatók. A Kutatók Éjszakájára készült programfüzet innen tölthető le. A Kutatók Éjszakája mobilapplikáció innen tölthető le androidos mobiltelefonra.

Nyitókép: Bobkó Anna, SZTE