Alapkő Járműipari Kompetencia Központ

Szegeden két nagyobb beruházást függesztettek fel a pénzhiány miatt

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország

Az ELI Lézerközpont melletti Tudományos Park egyik épülete, a Járműipari Kompetencia Központ, valamint az SZTE atlétikai centruma is áldozatul esett a kormány takarékossági programjának.

Több mint 280 tételt tartalmazó listát tett közzé Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából helyettese, Csepreghy Nándor – írja a hvg.hu. Ez azokat a korábban tervezett állami beruházásokat tartalmazza, amelyekről elhalasztásáról és átütemezéséről eddig a kormány döntött.

Mint Ismert, Lázár János építési és beruházási miniszterként azt a feladatot kapta, döntse el, mely állami beruházások nem valósulnak meg a pénzhiány miatt – legalábbis egyelőre.

Az itt böngészhető listából kiderül, hogy a leállított programok nagy része közlekedési infrastruktúra-beruházás. Ilyen például a a Soltvadkert–Szeged összekötő út két szakaszának elhalasztott felújítása.

Csongrád-Csanád megyében a Nemzeti Szabadidős–Egészség Sportpark Program befékezése több szeged környéki települést is érint. Nagyobb tétel a szegedi Science Parkba tervezett Járműipari Kompetencia Központ beruházása, illetve a Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumának kivitelezése.

A Járműipari Kompetencia Központ látványterve.
A Járműipari Kompetencia Központ látványterve.

– A Szegedi Tudományegyetem is része annak az oktatási, ipari és kormányzati összefogásnak, amely a fenntartható közlekedést tűzte ki célul. Ennek jegyében június 29-én letették a Járműipari Kompetencia Központ alapkövét, együttműködési megállapodást írt alá az SZTE, a MOL-csoport és az Audi Hungária Zrt., valamint Szegedre telepítettek egy MOL féktermet – írta az SZTE még 2018 nyarán.

A Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumának látványterve.
A Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumának látványterve.

– A Szegedi Tudományegyetem területén egy atlétikai centrumot készülnek létrehozni a Modern Városok Program keretében. A beruházó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a kivitelezési feladatok ellátására várja a pályázatokat. A tervek szerint a területen kialakítanak egy 400 méteres atlétikai pályát, közepén füves területtel és külön dobópályával. A célegyenes hosszában egy kétszintes épület lesz, az alsó szinten futófolyosóval, a felsőn kiszolgáló helyiségekkel – írta idén májusban az egyetem pedagógusképző karának közleménye.

Nyitókép: A Járműipari Kompetencia Központ alapkőletétele. Fotó: SZTE