Kovács Anita Kínában

Hegyes Péter hatvan év után munkahelyét feladva követi feleségét Kínába

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország Világ

A szegedi Kovács Anita szeptember végén visszamegy Kínába, és megkezdi harmadik évét egy tízmilliós nagyvárosban, az amerikai Kean Univer­sity kihelyezett tagozatán. Olyan vegyész- és biológus diákokat oktat az egyetemen, akik 6 millió forintnyi jüant fizetnek fél évre, ami inkább 4 hónap. Ezúttal viszi férjét, Hegyes Pétert is, aki érettségije után, 1962-ben lépett be első munkahelyére, a Dóm tér 8. szám alá, a szegedi egyetem szerves kémiai intézet laboratóriumába – ezeket a négyzetmétereket hagyja most ott Kínáért.

Kovács Anita Gyulán érettségizett, biológus szeretett volna lenni, fel is vették a szegedi természettudományi karra, de olyan sok kémiájuk volt elsőben, hogy beleszeretett és szakot váltott, ami egy év mínuszt jelentett. Szerves kémiából írta a diplomadolgozatát, egyértelmű volt, hogy PhD-zni megy, plusz ott volt még az oktatás is. Mesterszakos hallgató kora óta tanít, orvos- és fogorvostan-hallgatókat kémiára, angolul és magyarul

Az Avidin Kft.-nél volt az első klasszikus főállása 2019-ben, akkor már 10 éve dolgozott náluk. Ekkor szerezte meg a doktori fokozatot is, de már tudta, a végzés után szeretne elmenni külföldre. – Három helyre adtam be pályázatot 2020 tavaszán, éppen a pandémia kezdetén, Prágából és Abu-Dzabiból nem is válaszoltak, Kínából viszont igen. Két hét múlva be is hívtak online interjúra, egy próbatanítást kellett tartani. Utána 75 percet beszéltem a dékánnal, és a harmadik körben még ennyit a HR-esekkel – mondta a kezdetekről Anita.

Kovács Anita Kínában

Június végén alá is írták a szerződést, ősszel kezdte a szemesztert. Augusztus végén repült ki négy bőrönddel, két hét karantén szállodában, egy az egyetemi szolgálati lakásában. Online már a szállóból elkezdte az oktatást, de csak három hét után mehettem be az egyetemre.

Vegyész- és biológus hallgatókat tanít angol nyelven, hiszen ez egy fizetős amerikai egyetem, a Wenzhou-Kean University, a New Jersey-i székhelyű Kean Univer­sity Kínába kihelyezett tagozata.

Azért vették fel, hogy szerves kémiát oktasson, de tavaly ősztől gyógyszerkémiát is tanít már.

– Ha nem igyekszem, kutatok, fejlődöm, akkor nem hosszabbítanak velem, ott a Nobel-díjas is csak egy évre kap szerződést. Ezért a rektor segített a Kínai Tudományos Akadémia egyik kutatócsoportjába bekerülni – mondta.

A Wenzhou-Kean Universityn világszinten is jó pénzt fizetnek, Anitának van olyan amerikai kollégája, aki lényegében csak a nagyobb jövedelem miatt ment Kínába. Az egyetem vezetőit az érdekli, hogy a félévente 6 millió forintnyi jüant befizető hallgatók kitűnő oktatást kapjanak. Aki nem jó előadó és nem elég sikeres kutató, annak kiteszik a szűrét.

Kovács Anita Kínában

Kovács Anita szeptember 22-én indul vissza Kínába, hogy megkezdje a harmadik tanévet, ezúttal azonban viszi magával férjét, Hegyes Pétert is. Utóbbi nem éppen vándormadár, érettségi után, 1962. február elsején lépett be első munkahelyére, a Dóm tér 8. szám alá, a szegedi egyetem szerves kémiai intézet laboratóriumába. Ma is ugyanazon a kapun megy be, és ugyanazokon a négyzetmétereken dolgozik. Közben nagyon sok minden történt, elég csak a külföldi “ösztöndíjakat”, vagy a munkáltatók változásait említeni, de a mára elég retró képet mutató laboratórium maradt, ahol volt.

Hegyes Péter egykor hiába jelentkezett a József Attila Tudományegyetem vegyészkarára, két évig nem vették fel a származása miatt. Első munkahelye a szerves kémiai intézet laboratóriuma volt a Dóm tér 8. szám alatt, akkori főnöke biztatta, ne adja fel, jelentkezzen újra.

– Ebből a laborból mentem el tanulni a nappali tagozatra és ide jöttem vissza dolgozni 1968-ban – meséli a sokat látott, néhány négyzetméteres “boszorkánykonyhában”. 1972-ben védte meg az első doktoriját, a PHD-t jóval később, már a rendszerváltás környékén, 1990-ben szerezte meg.

Kovács Anita Kínában

1972 óta oktat, főleg gyógyszerészeket, a hallgatók intézetükben kapták a szerves kémia alapképzést. Gyakorlatot vezetett, vizsgáztatott is évtizedeken keresztül. Nyugdíjazása után egy gyógyszerkutató és -fejlesztő cég felvette, ráadásul az Avidin Kft. régi laboratóriumát bérelte ki neki az egyetemtől a Dóm tér 8. szám alatt, és bérli ma is. Ennek van most vége a Kínai úttal.

– Pétert is felvették, segít majd nekem sok mindenben, egyebek között például a laborgyakorlatokban. Ő is kitűnően beszél angolul, a kémiát meg bőven tudja azon a nyelvi szinten, ami a kínai tanulóknak elegendő – mondja Anita.

Megtudjuk, egyetemi tankönyvet is írnak ketten angolul, ez szerves kémia elméletet lesz alapszakos hallgatóknak, egy hozzá illő feladatmegoldó példatárral.

Kovács Anita karrierjében nagy előrelépés, hogy a kémia programigazgatója lett a kínai egyetemen, felette csak a dékán és a rektor van. Ő felel tizenöt felnőtt oktató, illetve laboráns munkájáért, kémiát 5-600 hallgató tanul az egyetemen. Ráadásul ő lett a felvételi bizottság elnöke is. Az átlagember azt gondolná, hogy a hallgatóké, de a professzorokat is Anita felvételizteti, ami jelzi a megbecsültséget és a bizalmat.

Kovács Anita Kínában

A szakosok természetesen az erős kémiát tanulják, de például a biológusoknak, a földtudományosoknak is kell ez a tantárgy. Érdekes, hogy az informatikusoknak és a matematikusoknak is tanítanak kémiát, ahogy arra mondják, „általánosan művelő tantárgyként”.

Rákérdeztünk, hogy ha már ilyen magas a beosztása a kémiában, miért csak 10 hónapos a szerződése? – Hála istennek, hogy csak 10 hónapos, sokan szeretnék a 12 hónaposok közül is ezt. Bőven keresek annyit, hogy elég legyen mindenre, ezt a szabadidőt sokan irigylik tőlem. Fontos, hogy a 10 hónap kétszer két hónap szünetet jelent, télen és nyáron, ebből az egyikre fizetést is jár. Nekünk a kémia mellett a másik nagy szenvedélyünk ugyanis az utazás. Ahhoz hogy ne égj ki, ne fásulj bele, ki kell szellőzni. Gyakorlatilag 8 hónap a nettó munka, az viszont 200 százalékos erőbedobással – magyarázza Anita.

A magasabb beosztás több adminisztrációval is jár, de Anita nem fél, Péter megy vele kutatni az akadémiára, segít neki abban, hogy minél többet publikálhasson. Mindenben az asszisztense, ő munka nélkül meghalna.

Kovács Anita Kínában

Ha Anitának kifut a mostani szerződése, utána már megpályázhat egy hároméves turnust, ahogy többi professzor kollégája is. – Amikor én megkapom a három éves szerződést, és azt kitöltöm, az utána következő már nem újabb három év, hanem a véglegesítés. Ezt már nagyon vártuk, eddig bőven volt bizonytalansági faktor, hogy mi lesz, így látjuk a kifutást – mondja.

Legközelebb júniusban jöhetnek haza Szegedre, előbb erre esélyük sincs. A téli szabadságot a kínai tudományos akadémián töltik mad kutatással. – A zéró kovid miatt biztos vagyok abban, hogy karácsonykor nem jöhetünk. Ha megtennénk, nagyon macerás lenne visszamenni és ezt nem kockáztathatom meg, arra rámenne az egész állásom. Amíg Kína ki nem nyit, addig megoldhatatlan ez a járkálás – árnyalja a helyzetet Kovács Anita.

Kovács András

Szegedi fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!