Túl a csúcson: ennél már csak drágább lesz a dinnye Szegeden is

Gasztro Gazdaság Helyi hírek

Ilyen meleg nyárra kevesen emlékeznek, de ahol győzik locsolni a görögdinnyét, ott idén nagyon finom és édes. Szegeden a Mars téri dinnyesoron nem foglalkoznak a multik áraival.

– A rendkívül meleg nyárnak köszönhetően a hazai dinnyeszezon már július 15-e körül elérte csúcspontját, a legnagyobb tételeket ekkor szállították a termelők, innentől már némileg mérséklődött a kínálat – állapította meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Terméktanács. A hőség miatt a termésátlagok sok helyen elmaradnak a szokásostól, van, ahol 20 tonna/hektár a hozambeli különbség az előző évekhez képest. Az is előfordult, hogy annyi dinnye érkezett a nagybani piacokra, hogy torlódás alakult ki, nehéz volt értékesíteni az árut.

A szélsőségesen meleg idő óriási kihívást jelent a gazdák számára. Ilyen körülmények között az öntözést csúcsra kell járatni, a termést az extrém sugárzástól is védeni kell, mindent el kell követni, hogy ne „főjön” meg a dinnye a földön, ne érjen túl.

Ilyen meleg júliusra nem emlékszem, ahol győzik locsolni a dinnyét, ott idén nagyon finom és édes

– mondta Gergelyné Szöllősi Erika. Az évek óta a Mars téri piac parkolójában, a „dinnyesoron” áruló asszony hozzátette, szerencsére jönnek a vásárlók, hiába törik le az árakat a multik.

Ott jártunkkor éppen egy bő hat kilós dinnyét mért le és adta a vásárló kezébe, előtte azonban letörölte róla – ahogy ő mondta – mezőgazdasági naptejet. – Ebben a kánikulai napsütésben gyorsan elszáradnak a levelek, védeni kell a dinnyét a fénytől – magyarázta.

Nála a Békés megyei, Medgyesegyháza környéki dinnye kilója 350 forint volt csütörtökön, a sárgát 599 forintért mérte.

Szerinte eljött az a nap, ami augusztus 20 után szokott és biztos abban, hogy ennél olcsóbb nem lesz már a dinnye, mostantól már csak emelkedni fog az ára. – Szerencsére nekünk van későbbi dinnyénk is, olyan, amit csak a hónap harmadik harmadában kezdünk el szedni, ezt tavaly még október elején is árultuk – mondta.

Az innentől már csak drágul a dinnye megállapítást az is alátámasztja, hogy a multik július végére, augusztus elejére érvényes szórólapjaikon még címoldalon volt a görögdinnye, jellemzően 200 forint alatti kilónkénti áron, de az Aldiban csak 149-et kértek érte. Utóbbinál a most érvényes árral már „csak” a hátsó címoldalon szerepel a dinnye, igaz, magszegény és 199 forint az ára. A PENNY ugyanennyiért adja most a normált, a Tesco a „szakértelemmel válogatott” magyar mini görögdinnyét 329 forintért méri kilónként augusztus 10-ig.

A terméktanács szerint idei szezon sajátossága, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket, mivel ezek elsősorban a nagybani piacokon kelendőek.

A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb, 4-6 kilós dinnyéket keresik, és jól megfigyelhető, hogy a pultokra kihelyezettek közül a kisebbek gyorsan elfogynak, és a nagyobb méretűeket csak utánuk viszik el.

A mérethez kapcsolódik, hogy a hétvégén dinnyesúly-saccoló versenyt rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Erre a napra öt mázsa mézédes, a dél-alföldi nap érlelte dinnye érkezik az emlékparkba – vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Déltől egészen estig Tanács Attila dinnyeszobrász munkáját figyelhetik meg az érdeklődők, az elkészült művekből rögtönzött kiállítást is rendeznek.

Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiszen hazánk földrajzi és éghajlati adottságai kedveznek e növény fejlődésének. Hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más “tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul “hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, mások a dinnye hasát vagy színét vizsgálják…

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!