Gyuris László az év cukormentes tortája Nagyi kedvence

Megkóstoltuk a szegedi Nagyi kedvencét, Magyarország cukormentes tortáját

Gasztro Gazdaság Helyi hírek

Hétfőn jelentették be, hogy Magyarország cukormentes tortája címet a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el. Csütörtökön délelőtt a Virág cukrászdában már meg is kóstolhattuk – 20 ezer szelet készül belőle augusztus 19-ig.

Nándori László, a verseny zsűrijének elnöke kiemelte, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmesterének alkotásában megjelenik a málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, a mascarpone mousse hibiszkusz virággal és csipkebogyó velővel, a piskóta pedig nem tartalmaz gabonalisztet.

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazárban, és természetesen Szegeden is. A torták minőségének védelme érdekében az idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek – köztük a Nagyi kedvence is –, addig kizárólag az ipartestület tagjai készíthetik.

Gyuris László az év cukormentes tortája Nagyi kedvence

– Augusztus 19-ére el kell készítenünk 20 ezer szeletet a győztes tortánkból, és ahhoz, hogy ezt teljesítsük, már el kellett kezdeni a munkát. Ez 16 szelettel számolva pontosan 1250 egész tortát jelent, amiből az első szeletet az augusztus 20-i ünnepi hétvégén értékesíthetjük – mondta csütörtökön kora délelőtt a Virág cukrászdában Gyuris László. A hűtőpultban a fotó kedvért már ott sorakoztak az első torták.

Látogatásunknak köszönhetően azon kevesek közé kerültünk, akik kaptak kóstolóba egy-egy szeletet. Bár nekem komoly fenntartásaim vannak mindennel kapcsolatban, ami mentes – a torta minimum dobos vagy csoki, a pörkölt meg birka vagy pacal –, a Nagyi kedvence kifejezetten ízlett.

Nem éreztem „mentesnek”, kellemesen gyümölcsösen volt édes, könnyű, diszkréten ropogott a pisztácia. Az biztos, hogy az említett nehéz ételek után kitűnő levezető desszert.

– A málna természetes cukrát persze nem vesszük ki a gyümölcsből, és nem édesítőszert, hanem cukorhelyettesítőt használunk – hangsúlyozta. Mindjárt sorolja is: eritritol, xilitol, a csokoládéban pedig maltit.

Gyuris László az év cukormentes tortája Nagyi kedvence

Az eredményhirdetés óta kézről-kézre adja a média a cukrászmestert, TV2, RTL Klub, ATV, Petőfi Rádió, stb. Volt, hogy egyszerre két reggeli műsorba is hívták, de személyesen – és fizikailag – csak az egyiken tudott megjelenni, a másikba a tortát küldte. – Többektől hallottam, Erős Antónia nagyon szépen beszélt rólam és a tortáról, de hogy pontosan mit, azt nem tudom, egyszerűen nem volt még időm visszanézni a műsort – mondta Gyuris László, aki csütörtökön a napot a Rádió 88 stúdiójában kezdte.

Ő is megerősítette, nem az övé a recept, hanem a Magyar Cukrász Ipartestületé, a versenykiírás úgy szól, hogy ezt leadják és a recept csak decembertől lesz nyilvános.

– Két fordulóval visszük fel a tortákat Budapestre, hűtőkocsit béreltünk, mert bár nekem is van egy, de az kicsi lenne – avatott be a mester a logisztikába.

Úgy számol, hogy 16-18 ezer szelet fogy majd el a fővárosban, vagyis marad a szegedieknek is bőven.

A receptet természetesen nekünk sem árulta el, az viszont kiderült, hogy török, olasz és iráni pisztáciával dolgoznak. Nagy tételben és 10 kilós kiszerelésben vásárolja, ki lehet számolni, hogy mennyi kell belőle az 1250 tortához, ha egyhez 120 grammot használ…

Ára még nincs a nagyi kedvencének, de az kiderült, hogy a Virágban egy jó minőségű tortából 1000 forint felett van egy szelet – és persze van 700-ért is finom.

Szóba került a Kicsi gesztenye torta is, amivel 2019-ben nyert Gyuris László. – Jól döntött a zsűri, ami abból is látszik, hogy ez a azóta is nagyon megy nálunk, folyamatosan ott van a TOP 5 között a Kicsi gesztenye – mondta.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!