Albérlet társasház rezsi

Felpörgött az albérletpiac, átlagosan 150 ezer forint egy alacsony rezsijű, újszerű lakás Szegeden

Egyetem Gazdaság Helyi hírek

A várakozásoknak megfelelően felélénkült az országos albérletpiac, miután kiderültek a felvételi ponthatárok – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az albérletpiaci kereslet és kínálat alakulása mellett arra is választ ad, mennyiért kínálják az új vagy újszerű lakásokat, amelyeknél a magasabb bérleti díj megtérülhet a rezsielőny miatt.

– Az albérletpiaci csúcsidőszak rajtját jól mutatja, hogy pár nap alatt a kiadó lakások iránti kereslet 10 százalékkal emelkedett. Ennyivel nőtt ugyanis az érdeklődések száma a ponthatárok kihirdetése óta. Itt azonban még nincs vége a bővülésnek, augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi helyük. Akiknek nem jut, azok az albérletpiacon oldhatják meg a lakhatásukat – mondta Balogh László.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette, a kereslet felfutásával a kínálat is bővült. Budapesten 14 százalékkal több lakóingatlant kínálnak a tulajdonosok a leendő bérlőknek. – A megyeszékhelyeken összességében 16 százalékkal több kiadó lakásból lehet válogatni. Így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma – mondta a szakember.

Arra is számítani lehetett, hogy az új rezsiszabályozás – amely szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb tarifa vonatkozik – az alacsonyabb fogyasztású új vagy újszerű kiadó lakóingatlanok felé terelik a bérlőket. – A legtöbb esetben ezek magasabb bérleti díjjal vehetők ki, ám az alacsonyabb fenntartási költségek miatt érdemes lehet ezt a prémiumot kifizetnie a bérlőknek, mert az összes lakhatásra fordított kiadás így kisebb lehet – hangsúlyozta Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal. Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj.

Albérlet társasház rezsi

A megyeszékhelyek, azon belül a nagyobb egyetemvárosok piacait nézve pedig kiderül, hogy Debrecenben az korszerű albérletek 148 ezer forintos átlagos bérleti díja 58 ezer forinttal haladja meg a közepes állapotban lévőkét. Szegeden az előbbiek 149,5 ezer, utóbbiak 90 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban. Pécsett 20 ezer forint az eltérés, 140 ezer forintért kínálják az új vagy újszerű ingatlanokat, a rosszabb állapotúaknál 120 ezer forint az átlag.

Az említett különbségek miatt fontos, hogy a bérlőjelöltek a szerződéskötés előtt nézzék meg az adott lakás pontos fogyasztását, rezsikiadásait, a közös költséget és ez alapján döntsenek.

– ka –

A nyitókép illusztráció, fotó: Frank Yvette