Szeged folyóirat

Megújult a Szeged folyóirat

Helyi hírek Kultúra

Vadonatúj arculattal és friss tartalmakkal jelentkezik a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Szeged folyóirat, a szegedi művelődés múltjának és jelenének jövőbe tekintő krónikása.

Több mint harminc esztendővel ezelőtt, 1988-ban azért alapították a Szeged folyóiratot, hogy megőrizze és bemutassa Szeged város régi és új értékeit, hogy igyekezzék számot adni mindenről, ami vonzerejében vagy éppen kisugárzásában szegedi érdem.

Mindmáig ez a folyóirat (csöppet sem egyszerű) feladata, s a 2017 júliusában megújult szerkesztőség szándéka sem lehetett egyéb. Az újság hasábjain izgalmas időutazásban vehet részt az olvasó Szeged múltjában (hely-, és várostörténet), elidőzhet a jelenében (kulturális programok) és kalandozhat a város jövőjében (élettörténetek és portrék, amelyek több generációra nézve meghatározóak és példaértékűek). Így egy igazi kulturális kalandban vehet részt az, aki kézbe veszi az újságot.

A hagyományok szerint minden júliusban egy összevont (július-augusztusi) terjedelmét tekintve is dupla lapszámmal készül olvasóinak a szerkesztőség. 2022 júliusában pedig a tartalom mellett a külső megjelenés is vonzóbbá teszi a folyóiratot.

Letisztult és elegáns arculattal, dinamikus és látványos belső dizájnnal valósult meg a legfrissebb lapszám, amely tartalmában sokszínűen kínál olvasnivalót mind a város története és múltja, mind az aktuális kulturális történések és Szeged jelene iránt érdeklődők számára.

Az aktuális szám História rovatában Kiss Norbert cikke olvasható A szegedi fogadalmakról, amelyet Simoncsics János a Szegedi fogadalmi templomról szóló írása egészít ki. Bíró-Balogh Tamás egy ismeretlen szegedi haditudósítás nyomába ered, míg a Palotás város című rovatban Brunner Attila a szegedi Deutsch-palota beregszászi testvérépületéről publikált. Az Irodalom rovatban Apró Ferenc a kenyér megjelenését kutatja Tömörkény és Móra írásaiban, Miklós Péter pedig Sőtér István Sík Sándor képét járja körül. Illés Mária Vántus Istvánra emlékezik a Zene rovatban, Kiss Ernő pedig a közművelődés nagyasszonyának, Dr. Apróné Dr. Laczó Katalin életéről és munkásságáról oszt meg tartalmas információkat.

Készült interjú a Pro Urbe-díjas professzorral, dr. Boldogkői Zsolttal, valamint a 70 esztendős Benyik Györggyel is. Hangulatmozaikok képében megelevenednek a 93. Szegedi Ünnepi Könyvhét, valamint a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál eseményei, utóbbiról Szabó Éva Andreát, a Belvárosi Mozi vezetőjét kérdezte Hegedűs Réka. A Szemle rovatban Blazovich László tollából A kolozsvári alapítástól a szegedi újrakezdésig című, a szegedi egyetem történetével foglalkozó sorozat második részéről olvashatnak egy recenziót. A külső borítót Szűcs Gábor, a szegedi Deutsch-Palotáról készült fotói, míg a belső borítót az Ünnepi Könyvhéten készült hangulatképek díszítik.

A folyóirat havonta jelenik meg, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár kiadásában.